Info

BH novinari: Javni protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BH novinari: Javni protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog onemogućavanja predstavnicima medija da prisustvuju hitnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica.

Kako su prenijeli lokalni mediji, neposredno prije početka hitne sjednice Gradskog vijeća Grada Zenica koja je održana u četvrtak, 20. aprila, okupljenim novinarima je rečeno da će svi moći ući u salu i prisustvovati sjednici. Međutim, gradonačelnik Kasumović je potom rekao kako niko od novinara nema pravo da prisustvuje sjednici izuzev RTV Zenica, kojoj je to jedino dopušteno u periodu pandemije. Na negodovanje prisutnih novinara, iz zgrade je izašla predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica Diana Bešić koja je rekla da ona kao predsjedavajuća može pozvati novinare u salu na sjednicu, ali i pored toga, radnici uposleni u Gradskoj upravi su onemogućili ulazak novinarima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ističe kako zabrana novinarima da prisustvuju sjednici Gradskog vijeća Zenice predstavlja grubi atak na slobodu medija i njihov rad. Nedopustivo je uskraćivanje prava na direktno praćenje događaja koji izazivaju interes javnosti, kao što je to bio slučaj sa pomenutom hitnom sjednicom na kojoj se raspravljalo o problematici u NK Čelik. Nažalost, ovo nije prvi put da predstavnici institucija u BiH onemogućavaju novinarima pravo na rad, izvještavanje i pristup javnim informacijama pod izgovorom pandemije i zaštite od koronavirusa, dok se izuzeci prave samo za pojedine „odabrane“ medije.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća gradonačelnika Kasumovića i predstavnike gradskih vlasti Zenice, kao i svih drugih institucija u BiH, na zakonsku obavezu svih javnih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih tijela da osiguraju pristup javnim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa javnim interesom, uz poštivanje svih propisanih mjera sigurnosti i zaštite tokom trajanja pandemije.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno