Info

Bh. meteorolozi najavili veliku promjenu vremena i “tropske noći”: Evo kad se očekuju olujni udari

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. meteorolozi na stranici BHmeteo objavili su novu vremensku prognozu u kojoj kažu da će još noćas hladnije, a od četvrtka (19.10.) značajna promjena u pogledu temperature.

“Stiže južina, osjetno zatopljenje te oblačnije i nestabilno vrijeme uz lokalne padavine. Najjači vjetar u petak, u subotu uz frontu lokalno obilnije padavine.

Sa zapada već postepeno dolazi do porasta oblačnosti uz koji večeras i u noći na četvrtak moguće da bude malo kiše. Šansi za prolazno malo kiše ima veći dio zemlje. U četvrtak tokom dana više oblačnosti nad Hercegovinom, jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne uz lokalno kišu. U ostatku zemlje djelimično sunčano”, naveli su.

Kako kažu, osjetno toplije će biti u četvrtak uz dnevne maksimume 20 do 25, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 28°C. Od poslijepodnevnih sati četvrtka jačanje južnog vjetra, pa će u većem dijelu zemlje zapuhati umjeren do lokalno na udare jak. Na planinama lokalno uz olujne udare.

“Noć sa četvrtka na petak (20.10.) usljed pojačanog južnog vjetra širom zemlje vrlo toplo, u nekim mjestima skoro pa tropska sa temperaturama oko 20°C. U sjevernijem dijelu Bosne više vedrine i suho, dok će u ostatku zemlje biti pretežno oblačno uz lokalno kišu koja je najizglednija nad dijelovima Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Petak (20.10.) vjetrovit širom zemlje uz na udare jak do olujan jugo. Jačina vjetra većinom 40 do 65 km/h. U planinskim krajevima lokalno orkanski udari sa jačinom do oko 90 km/h, što je najizglednije na planinama zapadne i sjeverozapadne Bosne. U petak tokom dana većinom pretežno sunčano i suho. Vrlo toplo uz dnevne maksimume 22 do 27, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 30°C.

Vrlo topla, lokalno tropska noć će biti i noć na subotu (21.10.). Vjetar malo slabiji nego u petak tokom dana.

Od noći na subotu (21.10.) primicanjem fronte sa zapada postepeno nestabilnije uz pojavu lokalne kiše i pljuskova. Glavna promjena je u subotu od jutarnjih sati, kada će prodorom fronte sa zapada kiše i pljuskova biti prolazno širom zemlje tokom dana. Uz kišu lokalno moguća grmljavina. U Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne izgledne obilnije padavine tokom subote.

U nedjelju također nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Manje padavina nego u subotu.

Treba istaći i da će pojačan jugo u subotu prodorom fronte sa zapada potpuno slabiti. Prodorom fronte, za vikend blaži pad temperature u odnosu na petak”, kazali su iz BHMeteo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno