Biznis

Bh. investitori pri vrhu liste ulagača u susjednu zemlju

Podijeli ovu vijest:

Bh. investitori pri vrhu liste ulagača u susjednu zemlju – U Crnu Goru su prošle godine kapital ulagali strani investitori iz 60-ak zemalja. Uskoro će se znati koliko su bile ukupne strane investicije za 12 mjeseci, a posljednji podatak zaključno sa oktobrom pokazuje da je priliv bio 290 miliona eura, a da se iz zemlje odlilo blizu 362 miliona eura, piše Pobjeda.

Na prvom mjestu po ulaganjima je, kako kažu iz Centralne banke, Azerbejdžan, ali ne navode cifru jer se radi samo o jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u prostor poslovne tajne.

– Najveći priliv SDI u periodu januar-oktobar 2019. godine bio je iz Azerbejdžana. Radi se o individualnom podatku i shodno zakonskim odredbama, kao takav, spada u grupu povjerljivih podataka – objasnili su za Pobjedu iz CBCG.

Na drugom po ulaganjima u CG su, kako pokazuju podaci CBCG, su investitori iz Ruske Federacije sa 58,2 miliona, na trećem Mađarske sa 54,2 miliona eura.

Slijede investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 35,4 miliona, Djevičanskih Ostrva sa 34,9 miliona, Švajcarske sa 33,1 milion, Bosne i Hercegovine također sa 33,1 milion, Njemačke sa 31,6 miliona, Holandije sa 30,7 miliona i Turske sa 25,9 miliona eura.

BiznisInfo podsjeća da je jedan od domaćih investitora koji su ušli na crnogorsko tržište Hifa Oil, vodeća bh. naftna kompanija. Ova kompanija je u martu prošle godine otvorila svoj prvi objekat u Podgorici, te je najavila širenje mreže.

Biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno