Biznis

Bh. građevinari najviše zaposleni u Crnoj Gori

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. građevinari najviše zaposleni u Crnoj Gori- U prvih devet mjeseci 2016. godine broj završenih stanova je 1.353, što predstavlja nominalni rast za 24,5 posto u odnosu na isti period 2015. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

BOLJA GODINA

“Za građevinare je ova godina bila nešto bolja, u smislu poslovanja, a treće tromjesečje pogotovo bilježi rast. Prema vrsti radova u trećem kvartalu, ako ga poredimo sa drugim, visokogradnja bilježi pad, a niskogradnja rast u realizaciji radova. U prvom polugodištu evidentna je bila smanjena aktivnost domaćih građevinara na domaćem tržištu, što je, prije svega, zbog pada javnih radova i investicija te vrste”, kazala je Dženana Hodžić, sekretar Udruženja građevinara PKFBiH.

Broj dozvola za građenje koje su izdate i za niskogradnju i za visokogradnju, u prvom polugodištu 2016, porastao je za 41,3 posto na nivou BiH, a od toga izdate radne dozvole za niskogradnju su se povećale za 80 posto.

“Ovo je važan pokazatelj, s obzirom na to da je zastoj javnih radova u niskogradnji bio i najznačajniji uzrok smanjenja građevinskih radova u posljednje dvije godine. U stanogradnji imamo rast završenih stanova, koji je u posljednjih pet godina najveći, međutim, pored ovakvog rasta u stanogradnji, visokogradnja je općenito u padu, dodala je Hodžić. Svi faktori makroekonomskog okruženja direktno se reflektuju na investicije i građevinarstvo, pa tako”, smatra Hodžić, ova izborna jesen je rezultirala i povećanjem radova.

“Nadamo se da će naredna godina imati rast u realizaciji radova u građevinarstvu, pogotovo da će očuvati trend rasta niskogradnje, aktiviranjem domaće građevinske operative na gradilištima autoceste, ali ocjenjujemo važnim i prognozirani blagi rast u visokogradnji”, ispričala je Hodžić.

UGOVORI I U SLOVENIJI

Što se tiče zemalja regiona, Slovenija i Crna Gora su gradilišta gdje su bh. građevinari dosta prisutni sa značajnijim ugovorima.

“Ove godine ima porasta u građevinskim radovima, ali te brojke su opet male u odnosu na veliki broj nezaposlenih. Konstantno je aktuelan veliki broj odlazaka u Njemačku, ali uprkos tome opet je veći porast za građevinarskim radovima u regiji. Treba, prije svega, smanjiti broj nezaposlenih lica, a nadam se da će privatnici pronaći rješenje, jer smo svi povezani. Uprkos tom blagom porastu ove godine, za sljedeću očekujem isto, dakle, ne očekujem pad, ali opet sve zavisi od prilika”, ispričao je Omer Delalić iz firme Deling.

akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno