Info

Bh. građani putem interneta kreiraju zakone

Bh. građani putem interneta kreiraju zakone
Bh. građani putem interneta kreiraju zakone
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. građani putem interneta kreiraju zakone- Putem web aplikacije ‘e-konsultacije’, građani BiH već učestvuju u kreiranju zakona na državnom nivou.

Bosna i Hercegovina je prva od zemalja u regiji koje su na putu eurointegracija, a koja je građanima omogućila da putem interneta učestvuju u kreiranju zakona i drugih pravnih propisa i akata koji se usvajaju na državnom nivou.

Putem web aplikacije ‘e-konsultacije’, koja je uz finansijsku podršku Evropske unije uspostavljena 20. aprila, svi građani su u mogućnosti, ne samo saznati koji su pravni propisi trenutno u izradi, nego i aktivno učestvovati u kreiranju njihovog konačnog sadržaja – bilo prijedlozima, bilo komentarima.

Ovaj elektronski alat, već od samog njegovog uspostavljanja koristi Aiša Telalović iz Sarajeva.

“Vjerujem da svaki zakonski i podzakonski akt koji pripremaju i usvajaju institucije Bosne i Hercegovine, odnosno svaka javna politika uopšte, pripadaju svim bh. građanima, uključujući mene. Ovo je naša država i ovo su naše institucije koje postoje kako bi pružale efikasan i profesionalan servis svim građanima”, kaže Telalović.

Kaže kako već godinama direktno šalje prijedloge i inicijative institucijama BiH u onim oblastima u kojima smatra da može dati kvalitetan prijedlog, a da su joj e-konsultacije sada dosta olakšale stvari.

“Aplikacija je jednostavna za rukovanje. Institucije, svaka iz svoje nadležnosti, objavljuju pravne propise koji su u proceduri. Građani imaju dovoljno vremena da ih pročitaju, a potom i komentiraju, na osnovu svog znanja i mogućnosti i tako doprinesu jačanju državne uprave ”, kaže Telalović.

I Fondacija lokalne demokratije koristi ovu aplikaciju.

Pravna savjetnica Amra Kadrić kaže da su se ona i kolegica registrirale na e-konsultacije već od same uspostave aplikacije.

“Za početak, aplikacija je dosta jednostavna i jasna. Jedino što sam primijetila je to da nakon što objavim neki prijedlog ili komentar, mail mi bude zatrpan povratnim porukama, kojima me obavještavaju da sam učestvovala u konsultacijama. Često za jednu te istu radnju, dobijem po nekoliko poruka. Nadam se da će to nekako otkloniti”, kaže Amra Kadrić.

Pozitivan odziv građana

Njena kolegica, također pravna savjetnica, Lejla Sinančević smatra da su e-konsultacije veoma pozitivna stvar, budući da su svi pravni propisi na državnom nivou, koji se stavljaju u proceduru, dostupni svim građanima koji imaju internet.

“Ono što bih voljela da vidim jeste da sve ovo zaista bude transparentno i da se na zvaničnim stranicama institucija daju odgovori na prijedloge građana – je li usvajaju njihove sugestije ili ne, i to obrazlože”, kaže Sinančević.

U Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine zadovoljni su početnim odzivom građana.

Goran Kučera, stručni saradnik za razvoj civilnog društva kaže da je pozitivno iznenađen brojem građana koji se svakodnevno prijavljuju i učestvuju u elektronskim konsultacijama.

“S obzirom da ova aplikacija postoji tek dvadesetak dana i da nije bilo posebne medijske kampanje, a što svakako namjeravamo uskoro uraditi, mogu reći da su građani pokazali visoku svijest i spremnost za učestvovanje u kreiranju javnih politika”, kaže Kučera.

Objašnjava kako građani u aplikaciju mogu ući i bez registracije, te vidjeti sve predložene zakonske propise: “Samo oni koji hoće da komentiraju ili ostave svoj prijedlog, trebaju se registrovati, ostalao je sve otvoreno, kako bi što više građana moglo vidjeti o čemu se radi.”

Prema dosadašnjoj evidenciji, samo se za propise Ministarstva pravde BiH registriralo 78 korisnika, a otvorene su konsultacije za pet zakonskih i podzakonskih akata.

Za svaku konsultaciju postoji koordinator i voditelj, učesnici u konsultacijama obavještavaju se o datumu kada svaka od njih počinje, a kada se završava, tako da svi mogu ostaviti svoj komentar na svaki pojedinačni član predloženog zakona ili drugog propisa.

Po zaključivanju konsultacija, pregledaju se prijedlozi i komentari građana, a onda se na osnovu toga pravi izvještaj, koji se također objavljuje.

Korisni prijedlozi i komentari

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kaže da su građani za ovo kratko vrijeme pokazali izuzetnu zainteresiranost za učešće u kreiranju zakona.

„Budući da su završene konsultacije za izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, mogu reći da smo dobili zaista korisne prijedloge i komentare, kako fizičkih tako i pravnih lica. Posebno nam je drago što su se u proces konsultacija uključili predstavnici udruženja i fondacija, kojih se zakon direktno tiče, a što će svakako doprinijeti da na kraju dobijemo kvalitetan i provodiv propis“, kaže Bakić.

Goran Kučera ističe kako će se aplikacija još vremenom razvijati, upotpunjavati, popravljati…

„Trebat će proći neko vrijeme da vidimo šta je dobro, šta ne. Za sada izgleda da sve dobro funkcioniše, ali će vrijeme pokazati hoće li trebati još intervenisati. Ono što nam je još ostalo da uradimo jeste da sprovedemo opsežnu medijsku promociju aplikacije, te da održimo niz seminara na kojima ćemo promivirati aplikaciju, ali i zainteresirane obučiti kako da je koriste“, kaže Kučera i podvlači kako je naročito ponosan što je BiH prva u regiji pokrenula elektronske konsultacije

„Zapravo, BiH je krenula u ovaj projekat i prije Hrvatske, ali nas je Hrvatska preskočila. Doduše, Hrvatska je već u Evropskoj uniji, pa sve to ide lakše.”

Ured za reviziju institucija BiH je u svom izvještaju o transparentnosti rada institucija BiH za 2015. godinu istakao kako “službene web stranice institucija BiH, ni sadržajno ni vizuelno, ne osiguravaju uspješnu komunikaciju sa korisnicima, te negativno utiču na stvaranje povjerenja u rad državnih institucija te da se ne podstiče aktivno učešće javnosti u procesu donošenja odluka”.

Sa web aplikacijom e-konsultacije, kažu u Ministarstvu pravde BiH, uveliko su se otklonile neke od navedenih zamjerki, te predlažu da se slična aplikacija napravi i na kantonalnim i općinskim nivoima, a gdje građani ostvaruju većinu svojih građanskih prava i gdje bi mogli dati svoj najveći doprinos u kreiranju zakona.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno