Biznis

Bh. firme na inozemnim sajmovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rast izvoza jedan je od osnovnih ciljeva velikog broja domaćih firmi. Pronalazak partnera iz inozemstva nije jednostavan zadatak i bh. kompanije odlaze na sajmove u druge zemlje s ciljem pronalaska novih narudžbi i poslova. Ali uspješna posjeta sajmu zahtjeva puno više od pukog pojavljivanja.

Iako u vremenu naprednih tehnologija i bezbrojnih mogućnosti internetskog komuniciranja i prezentacija, sajamska industrija ne predstavlja jedini način prezentacije, sajamske manifestacije su i dalje uspjele zadržati sve sudionike i svoju čar.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) su za Faktor.ba kazali da su bh. kompanije svjesne da na ozbiljnim sajmovima mogu napraviti dobre rezultate. Više su zainteresirane za specijalizirane manifestacije na kojima mogu upoznati i konkurenciju.

Da li su sajmovi efikasni?

Na ozbiljne sajmove dozvoljen je ulazak samo poslovnim ljudima i potencijalnim kupcima. Na taj način se u kratkom roku firme mogu upoznati s globalnim tehnološkim trendovima, kupcima i izvoznim tržištem. To je razlog zašto VTK usmjerava kompanije da sudjeluju na sajmovima te u značajnom obimu sufinancira troškove odlaska.

– Ove smo aktivnosti do sada financirali iz proračuna VTK i uz pomoć stranih partnerskih programa i organizacija, a od ove godine nadamo se i podršci iz državnog proračuna. U dosadašnjoj praksi se pokazalo da su kompanije koje su sudjelovale na ovim izložbama veoma zadovoljne i da su realizirale konkretne poslovne ugovore – navode u VTK.

BHEPA – Agencija za promociju izvoza koja djeluje u okviru Komore, pripremila je Direktorij izvoznika BiH u kojoj se nalaze kontakti izvoznika iz različitih sektora gospodarstva BiH, a što se prezentira stranim partnerima i dostupno je na web stranici.

– Naravno, povezivanje kompanija može biti i na individualni zahtjev. U okviru našeg sektora imamo odjel za suradnju sa EU koji je član mreže European Enterprise Network (EEN). Firme iz BIH koje traže strane partnere, mogu aplicirati za ovu uslugu popunjavanjem traženih podataka u određene obrasce, te na taj način objaviti svoj upit kroz ovu, veoma razgranatu mrežu partnerskih institucija na tržištu Europe i velikog broja zemalja izvan Europe – kazali su nam u VTK.

Prepreke za odlazak na sajmove i iskustva VTK BiH

Posljedice ekonomske krize odrazile su se i na promotivne aktivnosti u inostranstvu. U nepovoljnom poslovnom okruženju i vremenu krize, većina kompanija primorana je da pribjegne mjerama štednje. Iako promotivne aktivnosti ne bi trebalo da trpe ni u kriznim vremenima, jer one predstavljaju jedan od načina da se nađe novo tržište i poveća plasman proizvoda, većina gospodarstvenika vrši racionalizaciju troškova rezovima na promotivnim aktivnostima.

VTK je sudjelovao u velikom broju sajmova na koje su odlazili s bh. gospodarstvenicima. Govoreći o tome, kazali su da imaju različita iskustva. Neke firme dolaze na sajmove veoma dobro pripremljene, što znači da tačno znaju šta žele na tom tržištu i šalju zaposlenike koji govore strane jezike i mogu donijeti poslovnu odluku, navode u Komori.

– S druge strane, imamo firme koje misle da je dovoljno imati štand i čekati da se kupci pojave i plasiraju narudžbu. Većina naših izvoznika, etabliranih ili onih koji tek počinju, nalazi se negdje između ove dvije krajnosti – kazali su nam u VTK.

Uloga Komore i Agencije za promociju izvoza jeste da domaćim firmama pomogne da se bolje pripreme, a što se dijelom i ostvaruje organiziranim obukama o nastupu na sajmovima te individualnim konstaltingom. Ovakve su pripreme neophodne kako bismo svi zajedno, i firme kao izlagači i Komora kao organizator i sufinancijer, ostvarili maksimalan učinak na uložena sredstva.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno