Politika

Bez javnog poziva: Kako su državni ministri počastili sa 3,8 miliona KM “svoja udruženja i klubove”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krajem decembra prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je dvije odluke o podjeli oko 3,8 miliona KM neprofitnim organizacijama iz tekuće rezerve budžeta BiH za 2023. godinu.

Riječ je o novcu koji je bio rezervisan za nabavku helikoptera za Oružane snage BiH. S obzirom na to da novac nije utrošen u namjene kako je to planirano i nije se mogao prenijeti u narednu godinu, državni ministri su bez javnog poziva brzinski sačinili spisak kome i koliko novca daju.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, dogovoreno je da svi kojima je dodijeljen novac, udruženja, klubovi…, naknadno dostave zahtjeve jer javni poziv za dodjelu sredstava iz budžeta uopće nije ni objavljen.

Samo letimičnim pregledom odluka, bez temeljitije analize, vidljivo je da su neka udruženja ili klubovi koja djeluju lokalno dobila više ili isto novca nego institucije od značaja za državu BiH na temelju javnog poziva.

Tako su državni ministri spojili ugodno s korisnim, te novcem iz rezerve izdašno počastili “svoja udruženja i klubove”.

U zaglavlju obje odluke navedeno je da su usvojene na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 28. decembra. Ali kada se na oficijelnoj web stranici pogleda, nema informacija.

Tog dana jeste održana vanredna sjednica, ali jedina odluka koja je usvojena jeste ona o dodjeli 180.000 KM za učešće Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu.

Zanimljivo je recimo da je Udruga dramskih i filmskih umjetnika “Jure i Mate”, bez navođenja iz kojeg je grada, dobila 60.000 KM.

Kada se na Googleu pokuša doći do podataka o njima, jedino što se može naći jeste YouTube kanal “Jure i Mate”. Dalje tragajući našli smo podatke da se radi o mladim YouTuberima iz Livna, sasvim slučajno rodnog grada predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno