Biznis

Beep: uštedite uz energetsku efikasnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Beep: uštedite uz energetsku efikasnost –  Bosna i Hercegovina prepoznala je značaj energetske efikasnosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske efikasnosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji, pristupila finansiranju projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Riječ je o najvećem projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovine u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati ukupno 32 miliona američkih dolara, od čega je Federaciji BiH dodjeljeno 19,23 miliona američkih dolara.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem Implementacione jedinice projekta BEEP je odgovorno za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razvojni cilj BEEP-a je pokazati prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u objektima javnog sektora i podržati razvoj prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

U prvoj fazi realizacije projekta u 2016. godini u Federaciji BiH planirano je da se implementiraju mjere energetske efikasnosti (zamjena prozora, ugradnja termofasade, unaprijeđenje sistema grijanja …) u 23 javna objekta iz oblasti obrazovanja i zdravstva na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, te Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona. Uz unapređenje komfora i uslova boravka u odabranim javnim objektima, očekuju se i značajne uštede u troškovima za energiju.

– Ove godine planiramo implementaciju mjera energetske efikasnosti u 17 obrazovnih, te šest zdravstvenih ustanova od kojih su tri klinička centra u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Paralelno sa ovim aktivnostima u toku je proces odabira javnih objekata za 2017. godinu kao i pokretanje aktivnosti razvoja prilagodljivih mehanizama finansiranja energetske efikasnosti u javnom sektoru – kazao je Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Aktivnosti koje će se realizovati u okviru projekta će polučiti rezultate kao što su smanjena emisija CO2, što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su sada u upotrebi, povećanje nivoa komfora u objektima, pozitivan utjecaj na zapošljavanje u građevinskom sektoru, povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti u uključenim zajednicama, smanjenje lokalnog zagađenja.

Aktivnosti projekta i savjeti kako biti energetski efikasan mogu se pronaći na službenoj web stranici projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju BiH www.beep.ba.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno