Info

BDP Federacije BiH povećan za tri posto, očekuje se rast do 2022. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BDP Federacije BiH povećan za tri posto, očekuje se rast do 2022. godine – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je četiri programa utroška sredstava u oblasti zdravstva u ukupnom iznosu od 36,5 miliona maraka.

Također, na današnjoj sjednici usvojene su Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period 2020.-2022. godina. Zaključeno je da je FBiH ostvarila rast od 3,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje dalji rast BDP-a po stopi od 3,1 posto, a do 2022. godine očekuje se povećanje i do četiri posto.

Prema preliminarnim procjenama, a na osnovu objavljenih saopćenja Federalnog zavoda za statistiku, BDP Federacije BiH je u 2018. godini iznosio 21,2 milijardi KM i realno je veći za 3,5 posto u odnosu na 2017. godinu. Usprkos projekcijama usporenog rasta u Europskoj uniji, u Federaciji BiH se u 2019. godini očekuje nastavak ekonomskog rasta, po nešto sporijoj stopi u odnosu na prethodno razdoblje, u iznosu od 3,7 posto.

Prihvativši informaciju o primjeni Liste invaliditeta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH danas je naložila direktoru i Upravnom odboru Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da imenuju Komisiju sa zadatkom da pristupi sačinjavanju nove Jedinstvene liste invaliditeta i usklađivanju Pravilnika o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja.

Vlada FBiH danas je donijela Odluku da dobit Lutrije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu od 950.150 KM bude raspoređena za investiranje u razvoj ovog društva, kako je to predložio Nadzorni odbor. Danas je usvojeno i izvješće o prošlogodišnjem poslovanju i data suglasnost na Plan poslovanja Lutrije BiH za 2019. godinu.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno