Biznis

Baumy ima jedan cilj, a to su zadovoljni kupci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Baumy ima jedan cilj, a to su zadovoljni kupci – Pratimo potrebe kupaca i tržišta, radimo na proširenju proizvodnog asortimana, te konstantno investiramo u proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Investicije sa sobom otvoraju nova zapošljavanja, tržište i nove kupce, te tako ozbiljan pristup daje rezultate

Adnan Kubat, rođen je 21.10.1987 godine, diplomirani je pravnik i živi u Zenici. Oženjen, dvoje djece. Prvo radno iskustvo je bilo u kompaniji Almy, koje i danas traje. Kroz kompaniju Almy radio je od nabavke kancelarijskog materijala, nabavke roba za maloprodaje, veleprodaje roba iz uvoza da bi 2014, godine kada je pokrenuta fabrika Baumy bio menadžer prodaje. U decembru 2018. godine imenovan je za direktora Baumy fabrike. Kroz posao je, kaže, uvijek imao dobar tim, pa zbog toga rezultat nije bio upitan. U narednim redovima čitajte više o razvojnom putu kompanije Almy, njenom proizvodnom pogonu, te planovima za budućnost, a o svemu ovome govori upravo Kubat.

Za početak, možete li nam ukratko predstaviti razvojni put kompanije ALMY?

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća gdin. Ismet Begić ulazi u svijet biznisa kao samostalni autoprevoznik. Godine 1989. osniva preduzeće za proizvodnju, trgovinu i transport pod nazivom Almy, koja velikim zalaganjem svih uposlenika i menadžmenta izrasta u kompaniju koja posluje po ISO standardu, te se ubraja među lidere na BiH tržištu. Danas kompanija Almy ima preko 400 uposlenih radnika

Kako izgleda jedan Vaš uobičajeni radni dan?

Hmmm moj radni dan. Izdvojio bih jutarnju kafu sa svojim kolegama koja nije samo kafa nego i priča o poslu i radnim zadacima. Kao direktor Baumy pored proizvodnje obilazim i kupce tako da većinu radnog vremena provedem u putu, poslovnim sastancima i telefonu.

Šta se sve nalazi u Vašem proizvodnom pogonu?

Fabrika Baumy se sastoji od dva proizvodna programa i to: proizvodnja ljepila fasadnih i keramičkih, maltera, fasada i boja za krečenje, te drugi proizvodni program boja za zaštitu drveta i metala gdje bih izdvojio proizvodnju epoxy industrijskih podova i industrijskih boja. Moderna tehnologija, edukovani i stručni uposlenici, sistematski proces proizvodnje i naravno visokokvalitetni proizvodi su karakteristike brenda Baumy. Kompletna proizvodnja je automatizovana u modernoj proizvodnoj hali površine 1.500 m2.

S obzirom na širok spektar djelatnosti, koji su od proizvoda koje nudite najzaslužniji za poslovni uspjeh Vaše kompanije?

S obzirom da smo relativno mladi proizvođači, a imamo jako puno proizvoda u svom proizvodnom asortimanu teško je izdvojiti jedan proizvod koji je zaslužan za uspjeh. Iz godine u godinu postajemo prepoznatljivi na polju projekata, jer konstantno ulažemo u opremu za projekte. Tako naše silose sa malterima možete vidjeti na ozbiljnim projektima u BiH. U Crnoj Gori smo prepoznatljivi po keramičkim ljepilima, u Sloveniji po fasadnim ljepilima a u Hrvatskoj po fasadama. Tako da je je svaki proizvod na neki način zaslužan za razvoj Baumy.

U vlastitoj fabrici za proizvodnju praškastih materijala, boja, fasada i lakova pod brendom BAUMY pokrenuli ste proizvodnju 2014. godine. Možete li nam reći nešto više o tome?

Fabrika Baumy je pokrenuta u maju 2014. godine. U sklopu kompanije Almy imamo i trgovine građevinskim materijalima, Bau centre i građevinsku operativu pod nazivom Almy Gradnja, uz pomoć koje se i rodila ideja o proizvodnji. Vođeni dotadašnjim iskustvom sa materijalima, kako potrošnji tako i prodaji, prvi proizvodi su plasirani kroz naše maloprodaje i testirani od strane naših majstora. Iskustvo naše marketing službe doprinjelo je kvalitetnom dizajnu i veselim bojama našeg Baumy brenda, te smo robu plasirali na tržište BiH. Naravno, kvalitet uvijek pobjedi, pa danas imamo razvijenu mrežu veleprodajnih kupaca u BiH, Crna Gora i zemlje EU.

Jedini ste koji rade epoksidne podove u BiH. Recite nam više o tome, koliko Vas to ističe na tržištu, te nam pojasnite prednosti epoksidnih podova?

Proizvodnju epoksi podova smo pokrenuli u 2015. godini. Epoksi podovi se koriste u halama, proizvodnim pogonima, magacinima odnosno u industriji. Danas se sve češće koristi u stambenim objektima, garažama, hodnicima, kupatilima. Prednost epoksi podova je što su vodootporni, izuzetno otporni na habanje, mehanička oštećenja kao i na hemikalije, lagani za održavanje, ekološki prihvatljivi i u trendu. Epoksi podovi nude neograničene mogućnosti odabira raznih tonova. Dodavanjem pigmenata možemo birati boju koju želimo. Do sada smo odradili nekoliko projekata, a izdvojio bih Oaza Tešanj, Madi Tešanj, SurTEc Konjic koji su nam izuzetno dobra reklama u daljnjem plasman na tržište. U skroz drugom sistemu proizvodnje epoksi ima široku primjenu, pa se koristi i u industriji boja kao premaz za metale.

S obzirom na CE znak za bred BAUMY(R), čime su ispunjeni kriteriji za plasman proizvoda na strano tržište, kako stojite sa izvozom u zemlj EU?

U Baumy fabrici imamo internu labaratoriju gdje svaki svoj prozvod testiramo i pratimo njegov kvalitet koji je uvijek bio na nivou i usklađen sa EU zakonima. Posebno bih izdvojio investiranje u opremu za interne labaratorije, certificiranje i CE znak za tržište EU kao dokaz kavalitete proizvoda. Baumy ima razvijenu veleprodaju unutar Bosne i Hercegovine, a možemo se pohvaliti i izvozom u zemlje EU i Crnu Goru. Baumy proizvode možete kupiti i u maloprodajnim objektima kompanije Almy i to u: Zenici, Zavidovićima i Nemili.

Kakav koncept energetske efikasnosti i brige o životnoj sredini primjenjuje kompanija ALMY?

Ekološki prihvatljiv proizvod znači da u samom procesu proizvodnje ne zagađujemo okolinu, pogoni su zatvorenog tipa i ne postoje otpadne materije ili voda van kruga proizvodnje. CE znak je dokaz da imamo sistem proizvodnje, ispoštovane procedure kvalitete i da su proizvodi evropskog kvaliteta.

Baumy ima jedan cilj, a to su zadovoljni kupci. Pratimo potrebe kupaca i tržišta, radimo na proširenju proizvodnog asortimana, te konstantno investiramo u proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Investicije sa sobom otvoraju nova zapošljavanja, tržište i nove kupce. Tako ozbiljan pristup daje rezultate, pa pored ozbiljne konkurencije na tržištu iz godine u godinu bilježimo rast kako u proizvodnji tako i u prodaji.

Recite nam nešto o planovima i projektima Vaše kompanije u narednom periodu?

Najveći projekat za 2019 god koji smo započeli je kupovina Metalno-g. d.d. Zenica i stvaranje nove kompanije Almy Metalno, stvaranje uslova za početak proizvodnje što će značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Imamo u planu izgraditi stambeno poslovni objekat u naselju Babina rijeka u Zenici, te izgraditi spektakularan stambeno poslovni objekat na lokaciji stare zgrade IK Banka-e u Zenici. Planiramo i završiti sa radovima na izgradnji Bau centra Sarajevo u naselju Hadžići.

I za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

Nikad ne recite zašto baš JA? Budite JA. Na kraju bih poručio da kupujemo domaće proizvode, jer time ostaje novac u BiH sa kojim podižemo standard svih građana. Tako mislimo i na budućnost svoje djece, jer novac duže ostaje u BiH i otvaraju se mogućnosti za nove investicije. Kupovinom proizvoda iz uvoza otvaramo radna mjesta u drugim zemljama, a svoja nažalost zatvaramo. Kupujmo domaće, budimo odgovorni!

m-Kvadrat



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno