Naše

Bauk nacizma hara Evropom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bauk nacizma hara Evropom – Zašto je Weimarska republika imala tako katastrofalan kraj i ustupila mjesto nacističkoj diktaturi, i danas je tema mnogobrojnih rasprava. S jedne strane Hitler je postao kancelar legalno, kroz mehanizme postavljene ustavom, i NSDAP je osvojila relativnu većinu u parlamentu na dva izbora 1932. S druge strane Hitler je postavljen za premijera u trenutku kada je bilo jasno da njegova stranka nije imala dovoljnu moć da preuzme vlast.

Znamo li što se desilo poslije, pedeset miliona ubijenih, genocid, kulturocid, što sve ne? Čini se da smo zaboravili nacističku Evropu, kakve su bile posljedice pobjede nacista nad ljevičarima. Bauk nacizma se diže iz pepela devedesetih godina prošlog stoljeća u balkanskim ratovima, takođe kao ishod sukoba ljevice i nacionalista. Kao i u Weimarskoj rebublici, pola stoljeća ranije, kada su nacional-socijalisti porazili social-demokrate.

Naravno da tu priči nije kraj, ne u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu, Makedoniji. Sukobi ljevice i povampirenih neonacista isprva tinjaju, a potom eksaliraju širom Evrope. Čini se da se sa nacistima moramo obračunati otprilike svakih pedeset godina.

Jer, istini za volju, nikada nisu potučeni do nogu. Istriiebljeni.

Nije nikakvo čudo što je Titovu bistu u Srbiji zamijenila ona ratnog zločinca Draže Mihajlovića, što u hrvatskoj, malo malo, iz sjenke iskaču dečki sa podignutom rukom :za dom spremni!, i što u Bosni se diče uspomenom na handžar diviziju. Tako je i u drugim evropskim zemljama. Nije nacizam tekovina isključivo Njemačke. Olako zaboravljamo norveške kvinslinge, Petenove Francuze na strain nacista, rumunske, bugarske, ukrajinske naciste, slovačke savezničke divizije u napadu na Poljsku, italijanske fašiste, te brojne `neutralne` saveznike, Franskiste, Salazarovce, pa onda evropske zemlje čija je industrija voljno radila za III rajh pod krinkom neutralnosti.

Istina je da je su skoro svi evropski narodi ratovali na strain nacista protiv Anglosaksonaca i Rusa, potpomognutih partizanskim pokretima i izbjeglim Poljacima.

Tu smo negdje – pola-pola.

Dobri i loši moci, tako nekako.

Nacistima svako malo na um pade ubijati i uništaviti, sve što ne razumiju, sve što ne može objasniti njihov skučeni mozak. Svako malo se uspješno obračunamo s njima, nakon silnih patnji, genocida, strahota koje su ovim kretenima imanentne.

Cijena je uvijek previsoka.

Da ovaj tekst počnem pisati potkao me je sukob ljevičara i ekstremnih desničara u Chemnitzu u Njemačkoj. Naježio sam se: repriza događaja iz Njemačke u doba uspinjanja Hitlera. Je li to početak kraja još jedne njemačke republike?

Ne mogu a da se ne sjetim hladnokrvnosti evropskih zemlja tokom divljanja nacista u Bosni Hercegovini, maltene nezainteresovanosti da se spriječe pokolji, silovanja, spremnosti da posredstvom kamera zure u logore, prizore masovnih grobnica, ljude obilježene trakom jer su pogrešne vjere. Naravno da im nije smetalo, zaboravili su što su vrli Evropljani radili `drugima` tokom Drugog svjetskog rata, rušenje bogomolja, konc-logore, masovna strijeljanja, progone, žute trake…

Dakle, pravimo se da ne prepoznajemo naciste?

Onda kurva Evropa ne zaslužuje ništa bolje od ovoga što joj se dešava. Da njeni sinovi osnuju po svuda logore, sluju, pale, pljačkaju, jer, Bože moj, oni pripadaju odabranom, nebeskom narodu. Evropa nema petlju da se obračuna sa nacistima. Ili, da to kažem preciznije ljevica nema petlju.

Imali je ili ne, mislim na petlju, veliki obračun dolazi, jasan kao dan, popločan krvlju stradalih u demonstracijama, malim sukobima, ratovima. Nacisti znaju da nećemo ništa preduzeti protiv njih dok ne bude prekasno. Znaju da u našem kukavičluku slijepo gledamo patnje njihovi žrtava. Da ne prepoznajemo njihove idole iz Drugog svjetskog rata, čije kipove podižu na gradskim trgovima, da nećemo reagovati, jer, to se uvijek dešava nekom drugom.

Znaju, jer oni su nasilnici. Nacisti se smatraju superiornima. Što će reći, imaju pravo činiti drugima što god požele. Oni ne prezaju od etničkog čišćenja. Od uništenja čitavih gradova. Pljačke. Mučenja. Sve u svrhu etničke čistote. Oni su sažeto sve zlo čovječanstva. U njihovom čistom svijetu nema mjesta ni za koga drugačijeg, pa ni za njih.

Sve što se desilo, desiće se opet.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno