Kultura

Batonovi muhabeti o „Bitka pod Banja Lukom 1737.-2017.,  280 godina poslije“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Batonovi muhabeti o „Bitka pod Banja Lukom 1737.-2017.,  280 godina poslije“  – Petak je, 1.decembar 2017.godine, i puno simbolike u noći „Batonovih muhabeta“ koje KPS „Baton“ i ovu sezonu redovno održava i iznenađuje sa gostima i temama koje obrađuju. Dan je Oružanih snaga BiH, godišnjica je 3.korpusa Armije R BiH, i potreba da se o ovoj dugočekanoj temi progovori, jer ona je Srebrenica tog vakta, kako je u najavi muhabeta naglasio mr. sci. Amir Ismić, predsjednik KPS „Baton“.

Moderator muhabeta, doc.dr. Sedad Dedić najavio je temu i predstavio gosta predavača, doc.dr.  Sedada Bešliju, naučnog radnika sa Institutu za historiju BiH u Sarajevu.

Predavač Sedad Bešlija započeo je svoje izlaganje pjesmom koja govori o ovom boju, nakon čega se obratio pitanjem: „Kakav je danas naš odnos prema vlastitoj prošlosti?“

Iznoseći komparacije u primjerima susjednih država, koje svoju historiju obilježavaju, nerijetko zasnovanu i na mitovima, u našem slučaju skoro da nema ništa što bi podsjetilo na tu prošlost. Govoreći o detaljima bitke i izvojevanoj pobjedi nad daleko nadmoćnijom vojskom Austrijske carevine, predavač je samo potdvrdio činjenicu koja je historijski pomalo gurnuta u drugi plan, a to je da se kako je istakako Bosna branila i odbranila od Batona iz vremena Ilira do Izeta Nanića iz minulog rata.

Još jedni muhabeti su osvojili sve brojniju publiku što je potvrda da KPS „Baton“ iznalazi riješenja da na kulturnom planu uvijek iznova iznenadi.

A tek slijede prava iznenađenja!

Piše:Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno