Posuđeno

Batonovi muhabeti- dokumentarni  film – CAZINSKA BUNA 1950-2020.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Batonovi muhabeti- dokumentarni  film – CAZINSKA BUNA 1950-2020. – 70 GODINA OD NAJKRVAVIJE POBUNE BOSANSKIH SELJAKA

U 2020. godini se  navršava  70. godina  od Cazinske bune. U pitanju je jako malo  istražen narodni ustanak koji se odigrao 6. maja 1950. godine na području Cazinske krajine. Radi se o pobuni seljačkog stanovništva Cazina i Velike Kladuše te Slunja u  Hrvatskoj.

Sušna godina, teška oskudica, siromaštvo i bijeda poslijeratne  Jugoslavije,   pokrenulo je seljake i  zemljoradnike da se glasno suprotstave nasilnom oduzimanju oskudnih poljoprivrednih prinosa koje su našli na  svojim imanjima.

Narodna milicija i OZNA te vojska Jugoslovenske armije u krvi je ugušila pobunjene seljake, u kojem je njih 15 osuđeno  na  smrt streljanjem, dok su neki odležali  kazne u Kaznenom popravnom domu u Zenici i  Srpcu. Kuće su  svim učesnicima popaljene a porodice su otjerane u  zbjegove.

U svojstvu porodičnog  stradanja i  sjećanja  na ovo krvoproliće, profesor  historije Senad  Šepić iz  Cazina podijelio je sa nama usmena  predanja svoga dide i nane, direktnih pokretača i organizatora Cazinske bune.

Cjeli dokumentarni film pod nazivom:

CAZINSKA BUNA 1950-2020. – 70 GODINA OD NAJKRVAVIJE POBUNE BOSANSKIH SELJAKA

Možete pogledati na  linku:

Doc. dr. Amir Ismić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno