Kultura

Batonova tribina “BIR RADIO”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Batonova tribina “BIR RADIO” – Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, u saradnji sa Media centrom IZ u BiH, a u sklopu projekta “Batonovi Muhabeti” organizovao je posebnu tribinu pod nazivom “BIR RADIO”. Tribina je imala za cilj da obilježi jubilej jedanaest godina uspješnog rada, ali da ovaj radio, i sve ono što ga čini posebnim, približi zeničkoj publici. Gosti, direktor radija “BIR” Amir Sakić i gl. urednik Ismet Bećar, dok su svojim izvedbama milovali dušu, mlada Amina Bajramović i Mustafa ef. Isaković.

Govoreći o radiju “BIR”, njegovim počecima, uspjesima i konačnom cilju, glavnu urednik Ismet Bećar se u svome izlaganju vratio u vrijeme Poslanika Muhameda, naglasiviši značaj prenošenja informacije. Oslanjajući se na Časni Kur’an, on je rekao da radio “BIR” uvijek donosi tačnu, predhodno provjerenu informaciju, a brine se i o duhovnom stanju svojih slušalaca, podsjećajući ih na vrijeme namaza, te vraćanja Istini, kroz učenje Kur’ana na arapskom i sa prijevodom na bosanski jezik. Radeći u veoma složenim uslovima, koji često iziskuju savlađivanje nesavladivih prepreka, glavni urednik nas je podsjetio na jednu izjavu Nelsona Mendele, borca za ljudska prava, koja je potvrda da se nikada ne treba odustati od časne borbe za istinu, za pravednost, za dostojanstvo vrijedno svakog čovjeka. Na kraju je zaključio da radio “BIR” jeste radio koji nikog ne vrijeđa.

Direktor radija “BIR” i rukovodilac Medija centra IZ u BiH, Amir Sakić, osvrnuo se na organizacijske i tehničke probleme sa kojima se u radio “BIR” susreće svakodnevno i  uspješno ih rješava. Podsjetio je da iz minulog rata nismo dovoljno naučili važnost radija kao medija, koji je i pored najvećih blokada agresora uspio pružiti informaciju borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na toj činjenici, radio “BIR” će nastaviti da se razvija u još jači medij, tehnički ali i koncepcijski, kako bi bio i opstao prepoznatljiv medij koji prenosi provjerenu i tačnu informaciju.

Bez samohvale, bez ličnog izdizanja, direktor i urednik su na jedan skroman ali dostojanstven način pokazali brojnoj publici ove tribine, da je radio “BIR” medij koji vode istinski predani ljudi svome poslu, i da je svaki njihov trud zanemariv, u odnosu na zadovoljnog slušaoca, što i jeste njihov cilj.

Ono što je ovoj tribini dalo posebnu emotivnu crtu, jesu  ilahije mlade Amine Bajramović i već nadaleko popularnog Mustafe ef. Isakovića, koji je izvedbom ilahije “Devet heroja” koja me naprosto rasplakala, ovoj večeri dao posebnu toplinu. Potom je zapjevao himnu Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina” i podigao publiku na noge u Muzeju grada Zenica.

Piše: Said Šteta, književnik i novinar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno