fbpx
Biznis

BAT vlasnik lanca s najviše prodajnih mjesta u BiH

BAT vlasnik lanca s najviše prodajnih mjesta u BiH – Kada se spomene maloprodaja na prvom mjestu se pomisli na velike trgovinske lance. No, kompanija koja se bavi maloprodajom, a ima najviše prodajnih mjesta u BiH, su iNovine, lanac kioska u vlasništvu British American Tobaccoa.

Ova kompanija ima čak 540 prodajnih mjesta u BiH, što je više od ijedne druge kompanije u BiH koja se bavi maloprodajom.

BAT je stvorio pravu maloprodajnu imperiju u BiH, nakon što su iNovine preuzele lance kioska Tobacco Press (od Fabrike duhana Sarajevo) na području Federacije BiH i Lafka (od Bulgartabaca) na području Republike Srpske.

– Preuzimanjem Tobacco Pressa i Lafke iNovine su postale najveći regionalni lanac kioska i vodeći lanac kioska u BiH sa 540 prodajnih mjesta, a jedinstvene su po tome što jedine pokrivaju teritoriju oba bh. entiteta. Odmah po preuzimanju i dobivanju svih potrebnih dozvola, ova kompanija krenula je u investicijski ciklus kako bi podigla nivo usluge po uzoru na kioske u zapadnim zemljama – rekli su iz ove kompanije.

Vlasnik iNovina, korporacija British American Tobacco, već je i prije integracije Tobacco Pressa i Lafke vrlo ozbiljno pristupila razvoju kompanije, pa su iNovine investirale 6,9 miliona KM, a kompanija je dokapitalizirana sa 12,3 miliona KM.

U procesu integracije Tobacco Pressa iNovine su samo u tehnološku opremu i standardizaciju prodajnih mjesta i poslovnih procesa investirali 1,2 miliona KM.

U BiH iNovine zapošljavaju ukupno 1.043 ljudi, pri čemu broj nije fiksan, jer raste u ljetnoj sezoni.

Izgleda da je upravo maloprodaja najunosniji biznis BAT-a u BiH, s obzirom da proizvodnja cigareta više nije isplativa zbog visokih nameta i crnog tržišta.

biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem