Info

Bašić: Nakon usvajanja rebalansa budžeta, porodiljama isplata naknadu od 1.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona već narednog će mjeseca zastupnicima Skupštine ZDK-a predočiti na usvajanje rebalansirani budžet za 2022. godinu – najavio je u razgovoru za Fenu premijer tog kantona Mirnes Bašić.

Napominje kako su čekali projekcije Federalnog ministarstva finansija, koje su dobili za period do kraja tekuće godine, nakon čega su zaključili da će “imati dodatne prihode do kraja ove budžetske godine”.

ZDK će imati dodatne prihode i uvećan budžet unatoč činjenici da je prolongirana primjena izmjenjenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

-Mi planiramo da idemo u izradu rebalansa budžeta, čija će okosnica biti naknada za porodilje koje će nam uzeti možda i 80 posto rebalansiranih sredstava koje smo planirali. Planiramo, kao i sarajevski, tuzlanski i drugi kantoni koji su uveli naknadu za zaposlene i nezaposlene porodilje, osigurati tu naknadu u iznosu od 1.000 KM. Pokrenute su sve procedure u našem resornom ministarstvu za izmjenu tog zakona. Ono što još mislimo kroz rebalans, da vratimo sredstva prema našim korisnicima. Mislimo rebalansirati budžet Ministarstva za poljoprivredu, Ministarstva za privredu, Ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te u Ministarstvu rada i socijalne politike za transfere prema humanitarnim organizacijama i javnim ustanovama koje su korisnici sredstava našeg resornog ministarstva – ističe Bašić.

Napominje kako još uvijek ne znaju tačan iznos sredstava s kojima će raspolagati za rebalans, ali, podvlači, “sve što je planirano više prihoda u budžetu do kraja godine, ići će u rebalans te će biti vraćeno prema našim korisnicima, privrednicima, poljoprivrednicima i socijalnim kategorijama”.

-Kroz naš plan za ovu godinu, da bismo izbalansirali prihodovnu i rashodovnu stranu, planirali smo kreditno zaduženje od 26 miliona KM, ali, sada, planiramo da ne idemo u kreditno zaduženje, ukoliko bude dovoljno sredstava za rebalans. Što se tiče porodilja, mi smo naše analize radili na bazi prethodne godine kada smo imali oko 3.600 porodilja, a od toga je bilo oko 1.600 nezaposlenih porodilja. Ukoliko se bude išlo na naknadu od 1.000 KM, morat će se namirivati do tog iznosa – kazao je Bašić.

Kako je objasnio, zaposlene porodilje, koje od ZDK-a ostvaruju maksimalne iznose naknada, u prosjeku dobijaju oko 820 KM ili 80 posto njihove plaće.

-Prema našoj računici, na projekcijama od prošle godine, za ove će nam namjene do kraja godine biti potrebno 14,5 miliona KM, a na nivou godine je to oko 29 miliona KM. Znači, ukoliko to bude prošlo, ja vjerujem da hoće, negdje oko 30 miliona na godišnjem nivou davat ćemo za naše porodilje – kazao je Bašić.

U budžetu je već predviđen iznos od 1.000.000 KM za uvezivanje staža za radnike Krivaje iz Zavidovića, Željezare Zenica, Rudstroja Kakanj, KTK Visoko, Doma penzionera ZDK, Metalnog Zenica…

-Svi zahtjevi koji su došli, mi ćemo probati, onoliko sredstava koliko je opredijeljeno da probamo uvezati staž našim radnicima – kazao je Bašić, koji najavljuje da će već do kraja ovog mjeseca biti izrađen Nacrt rebalansa Budžeta ZDK za 2022.

Ministar finansija ZDK-a Josip Lovrić dijeli optimizam premijera Bašića u pogledu priliva sredstava te rokova za izradu rebalansa Budžeta.

-Što se tiče ostvarenih priliva za period januar-maj 2022. godine, oni su veći za sedam posto u odnosu na plan za taj period. To je, nekih, 36 posto više nego prošle godine. Kako je i rečeno, mi ćemo ići u izmjene i dopune Budžeta ZDK, ali u kojem će tačno obimu to da bude još ne znamo, dok se ne usaglasi s kompletnom Vladom. U ovom trenutku, dok to ne bude izvjesno, o tome ne bih još govorio. Ono što je najvažnije spomenuti, prihodi od poreza znatno su veći nego što su bili u prethodnoj godini. Posebno možemo istaknuti porez na dobit, koji je veći za 27 posto; indirektni porezi koji su veći sedam posto u odnosu na plan, a u odnosu na ostvarenje iz prošle godine veći su za čak 29 posto – napomenuo je Lovrić.

Ostaje, dodaje, da se vidi u kojem će dijelu Budžet ZDK-a biti rebalansiran, ali je izvjesno da će biti veći od usvojenog za 2022. godinu, koji iznosi 438.000.000 KM. Lovrić navodi da čekaju da na snagu stupi federalni zakon, kako bi mogli uvećati iznos naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje.

On je uvjeren kako neće biti potrebe za kreditnim zaduženjem, ali da bi rebalansirani budžet trebao biti veći za oko 15-20 miliona KM. To znači da bi prvi put budžet ZDK-a mogao premašiti 450.000.000 KM.

-To će biti rekordan budžet, kako je osnovan ZDK. Već je i postojeći budžet rekordan – napominje Lovrić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno