Biznis

Barkod puni 50 godina i uskoro će ponovo promijeniti naše živote

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Barkod puni 50 godina i uskoro će ponovo promijeniti naše živote s obzirom da barkodovi nove generacije nude nove nivoe pouzdanih informacija, za dobrobit potrošača, preduzeća i planete.

Postoji razlog zašto je BBC barkod nazvao „jednom od 50 stvari koje su stvorile modernu ekonomiju“. Od svog stvaranja 1973. godine, ovaj skromni, ali moćni simbol sada se nalazi na više od milijardu proizvoda, a „bip“ na blagajni odmah je prepoznatljiv širom svijeta.

Barkod je zauvijek promijenio način na koji kupujemo. Svi barkodovi mogu izgledati isto, ali njegova snaga je unutra. Zahvaljujući GS1 globalnim standardima i jedinstvenom broju prisutnom u svim GS1 barkodovima (GTIN), jednostavno skeniranje povezuje fizički proizvod sa digitalnim informacijama koje nesmetano teku kroz lanac snabdijevanja. Od farme do prodavnice, barkodovi  i podaci iza njih omogućavaju otpornije i transparentnije lance snabdijevanja.

Kako je barkod napunio 50 godina, barkodovi nove generacije, kao što su dvodimenzionalni QR kodovi koje pokreće GS1 ili GS1 DataMatrix, obećavaju da će još jednom promijeniti naše živote na nove načine. Ovi novi kodovi mogu prikupiti neviđene količine pouzdanih podataka za poduzeća, regulatore, potrošače i pacijente, nudeći mnogo više od običnih veza do web stranica. Oni mogu ispričati “priču” proizvoda, odakle dolazi, da li sadrži alergene, da li je organski, kako se može reciklirati  i kakav je njegov ekološki otisak,a sve to na puno manje prostora. Ovaj novi nivo transparentnosti će na kraju pomoći ljudima da donesu pametne
odluke o tome šta kupuju i koriste.

– Kako bi se to realizovalo, GS1 gradi koaliciju lidera u industriji za implementaciju sljedeće generacije barkodova širom svijeta. Moramo da ponovimo ambiciju lidera koji su se 1973. okupili za opšte dobro. Ako svi pređemo na sljedeću generaciju bar kodova koje pokreće GS1, stavićemo tehnologiju u službu efikasne trgovine, održivije kupovine potrošača i sigurnosti pacijenata – navode iz GS1 Bosne i Hercegovine.

GS1, organizacija koja stoji iza barkoda, evoluirala je u posljednjih pet decenija, od organizacije za standardizaciju do organizacije za standarde i usluge koja je trenutno prisutna u 116 zemalja. Sve više i više, GS1 osnažuje preduzeća svih veličina da svoj put digitalne transformacije podignu na viši nivo, a sve s ciljem pružanja koristi potrošačima i pacijentima, saopćeno je iz GS1 Bosne i Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno