Info

Banke će plaćati penale za novac koji imaju, a ne ulažu

Banke će plaćati penale za novac koji imaju, a ne ulažu
Banke će plaćati penale za novac koji imaju, a ne ulažu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Banke će plaćati penale za novac koji imaju, a ne ulažu – Centralna banka (CB) BiH uvela je negativne kamatne stope za novac koji banke čuvaju na svojim računima, a ne žele ga investirati. Kako iz CBBiH kažu za „Avaz“, cilj ove odluke je osigurati više kreditnih sredstava privredi i stanovništvu, a smanjiti količinu neiskorištenog novca. Odluka o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve na snagu je stupila 1. jula, kada je uvedena jedinstvena stopa obavezne robne rezerve.

Izmjena politike

– Ovom odlukom ranije izuzeta sredstva vraćena su u osnovicu za obračun obavezne rezerve, uvedena je jedinstvena stopa obavezne rezerve od 10 posto, bez obzira na ročnost i valutu osnovice, uvedena je negativna stopa naknade na višak iznad obavezne rezerve u visini od 50 posto stope koju primjenjuje Evropska centralna banka (ECB) na depozite komercijalnih banaka – kazali su iz CBBiH. Izmjena politike obavezne rezerve imala je više ciljeva: stvaranje dodatne sigurnosne zalihe u likvidnim sredstvima u sistemu, stimuliranje prekompozicije aktive komercijalnih banaka te smanjenje troškova CBBiH.

Novca privrednih subjekata i državnih institucija u bankama je sve manje, kažu izvještaji agencija za bankarstvo Federacije i RS. Štednja građana raste i prelazi cifru od 10 milijardi maraka.

Novac koji stoji sve manje se plasira kroz kredite u privredu. – Evidentno je da postoji ogroman višak likvidnih sredstava u bankama i to one drže kao iznos iznad obavezne rezerve kod Centralne banke BiH, na što se trenutno plaćaju penali. S druge strane, banke nisu spremne ulagati u finansiranje malih i srednjih preduzeća koja su značajan dio naše privrede – kazao je za „Avaz“ direktor „Moje banke“ Samir Mustafić.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno