Zabava

Balkanjeros rokenrol i druge priče

Balkanjeros rokenrol i druge priče
Balkanjeros rokenrol i druge priče
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Balkanjeros rokenrol i druge priče – Haris Abdagić je kao kantautor muzičko iskustvo sticao godinama, svirajući u brojnim bendovima (Ananda, Običan dan, Nebo iznad krajolika…), te u duetu sa sestrom Almom, ali i individualno. Široj javnosti predstavio se kao frontmen orkestra Nebo iznad krajolika (2006.), koji je bio dio istoimenog filmskog projekta reditelja Nenada Đurića. U tom periodu snimio je svoj solistički album ”Tamo”, na kojem koketira sa mnogim muzičkim stilovima, od bluesa do etna, što ga je usmjerilo ka intenzivnijem istraživanju muzičkog naslijeđa, ponajviše balkanskog (ex-jugoslavenskog) prostora.

Balkañeros je najnoviji Abdagićev projekt, označen više kao ”društvo” nego bend, a glavni cilj mu je okupiti puno mladih i perspektivnih muzičara oko ideje promocije muzičke baštine i njenog specifičnog ‘balkañerosovskog’ tumačenja, bilo da je riječ o autorskim pjesmama ili obradama.

Album ”Balkanjeros rokenrol” prva je potpuno autorska zbirka takvih muzičkih ideja, uobličena 2014. na CD-u u produkciji Đanija Pervana i u izdanju Face TV. Zamisao je u djelo pretočilo društvo: Haris Abdagić (gitara, vokal, muzika i tekstovi), Aldin Šehić Ša’ma (bas, prateći vokal, muzika i tekstovi), Almin Redžepović Crni (klarinet, sax, prateći vokal), Sead Solo (perkusije), Mirza Babanović (harmonika) i Irhad Baručija (violina). Uz naslovnu hit temu albuma, publika je vrlo brzo prihvatila niz drugih aduta, karakterističnih po vedro-plesnom šarmu ili romantičnim notama, poput ”Da ostaneš mlad”, ”Ulicamamo”, ”Ljeto”, ”Mala velika”, ”Od sna smo stvoreni”…

Iako su Haris Abgadich & Balkaneros potpuno spremni da svoju misiju predstave cijelom regionu, u ovu novu ambicioznu avanturu će se otisnuti nakon započinjanja još jednog projekta, već početkom 2016., čija će muzička nit biti satkana od ‘retro uspomena’. A onda…

To Be Continued…

Zona Muzike



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno