Zabava

Balkaneros na zagrebačkom C’est is d’Best

Balkaneros na zagrebačkom C'est is d'Best
Balkaneros na zagrebačkom C'est is d'Best
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Balkaneros na zagrebačkom C’est is d’Best- Zenička etno-pop-rock grupa Haris Abdagić & Balkaneros je, kao jedina iz BiH, uvrštena u program ovogodišnjeg jubilarnog 20. izdanja znamenitog zagrebačkog festivala C’est is d’Best.

Poslije 50-ak koncertnih predstavljanja prošlogodišnjeg albuma ”Balkanjeros rokenrol” i brojnih TV promocija, grupa Balkaneros je početkom 2016. osvježena u postavi, pri čemu je najvažnija novost – svi članovi su i vokali! Aktuelnu posadu čine: Haris Abdagić (vodeći vokal, gitara), Aldin Ša’ma Šehić (bas gitara, harmonika, vokal), Ernad Bihorac (gitara, vokal), te blizanci Sead (cajun, vokal) i Semir Solo (konge, vokal). Koncepciju ‘novih’ Balkanerosa opisuje slogan ‘La Muzik Spik Tuto Lingve’ i perfomans u 4 čina: Balkanjero, Americano, Romano i Mediterano.

Od aprila grupa radi na pjesmama za novi album… i sprema se za prve značajnije nastupe u 2016. godini, počevši od tri koncerta na internacionalnom festivalu Cest is d’Best u Zagrebu. Ovaj regionalno poznati događaj, ucrtan na mapi evropskih uličnih-open air festivala kao jedan od najvećih na Balkanu, obilježava veliki 20-godišnji jubilej. Stoga je za ovu godinu pripremljeno preko 1000 programa na sedam različitih lokacija. Na najatraktivnijima, na Trgu Bana Jelačića, na Cvjetnom trgu i na sceni Potepuh, u nedjelju 29.5., nastupa i zenička etno-pop-rock grupa Haris Abdagić & Balkaneros, kao jedini predstavnik iz BiH.

Haris Abdagich & Balkaneros najbolje se, u stilsko-izražajnom smislu, mogu opisati kao čudnovat, ali funkcionalan kolektiv, a njihovu muziku kao spoj r’n’r provinijencije (u najširem smislu te riječi) iz koje momci iz benda nedvojbeno dolaze, s raznolikim i raznorodnim svjetskim uticajima, od starih mediteranskih zvukova (Renato Carosone, Adriano Celentano) i američkog folka (Bob Dylan, Simon & Garfunkel), preko kalipsa (Hari Belafonte), do romskih nota, sve to s ključnim pečatom slavenskog senzibiliteta (od Balkana do Rusije)…

Balkanerosi su veseo i netendenciozan, kosmopolitski orijentisan bend, raznovrsnog, a opet koherentnog izraza, koji svojom neposrednošću publici šalje čistu i prostu (ipak snažnu i ozbiljnu) poruku sreće, ljubavi, razigranosti i iskonske radosti življenja. To čine kroz svoje melodične i tekstualno snažne autorske pjesme i, jednako tako, kroz svoje autentične, autorske obrade muzike svijeta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno