Info

Bajram Šerif Mubarek Olsun – muslimani danas obilježavaju Kurban bajram

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najradosnijih vjerskih blagdana.

Kurban-bajram traje četiri dana. Ono što je specifično za ovaj blagdan jeste klanje kurbana, odnosno prinošenje žrtve u ime Allaha dž.š. Također, ovaj bajram se zove i Hadži-bajram jer se tokom njega obavlja hadž koji predstavlja hodočašće. To predstavlja petu islamsku dužnost, a obavlja se u Meki i Medini.

Centralna bajramska svečanost IZ u BiH je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje bajramsku hutbu predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Prvi dan Kurban bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Nakon obavljenog namaza, prinosti se žrtva Kurbana; najčešće se žrtvuje ovan ili ovca, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nakon bajram-namaza, u svim džamijama organizirala je sergiju za djecu Republike Turske i Sirije. Sredstva koja će biti prikupljena na ovoj sergiji bit će utrošena u obnovu dječijih vrtića i škola u Republici Turskoj i Siriji, koje su prije nekoliko mjeseci pogođene razornim zemljotresima u kojima je stradalo više od 50.000 osoba.

– Svima vama želim da ovaj dan dočekate u krugu svojih porodica, s komšijama i prijateljima. Podijelite radost bajrama i s onima koji su usamljeni, tužni ili u nevolji. Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban bajrama. Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama, naveo je u bajramskoj poruci reisul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj Čaršijskoj džamiji u Zenici. Sabah-namaz, učenje sure Jasin, ilahije, učenje odlomaka iz Kur’ana, vazu-nasihat predvodio je prof. dr. Šefik Kurdić), nakon čega je Muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević održao bajramsku hutbu i predvodio bajram-namaz. Nakon toga uslijedilo je tradicionalno bajramsko čestitanje u prostorijama Medžlisa IZ Zenica.

Drugog dana Bajrama planirana je realizacija akcije prikupljanja kurbanskih kožica po džematima, posjeta Kazneno-popravnom zavodu, predstava ‘’Derviš i smrt’’, podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese (I grupa), a u petak, trećeg dana Bajrama, podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese (II grupa).

Ekipa portala Zenicablog svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

foto: Screenshoot, ilustracija

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno