Zenica

Bajram-namaz u Čaršijskoj džamiji predvodio muftija Dizdarević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani u Bosni i Hercegovini  i širom svijeta proslavljaju  Ramazanski bajram.

Početak Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih praznika u islamu, kao i kraj mjeseca posta, ramazana,   jutros je obilježen klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom BiH, a centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH održana je  u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram se slavi tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog  dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen  za druženje s prijateljima i poznanicima.

Tradicionalno bajramsko čestitanje bit će upriličeno  danas u Kancelariji reisu-l-uleme od 9.30 sati.

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama u Muftiliku zeničkom je održana u Čaršijskoj džamiji (Sultan Ahmedova) u Zenici, gdje je u 05.44 sati, bajramsku hutbu održao novi zenički muftija hafiz Mevludin ef.Dizdarević koji je u njoj naglasio važnost odnosa ramazana i Bajrama.

“Ramazanski post i bajramska slast su dio jedne te iste cjeline. Bez ramazana nema Bajrama kao što bez sijanja nema ni žetve. Ramazan nas je učio za spas naše duše, postajemo svi svjesni svoje slabosti i koji postaju naša veličina. Bajram slavi činjenicu da smo se u ovom mjesecu trudili i radili te da možemo očekivati nagradu u vidu oprosta”, kazao je Dizdarević.

Ramazan je mjesec milosti, dani i noći koje su opredjeljenje za to. Dizdarević je kazao da ako neko ne može zaraditi oprost u ramazanu, kako se može nadati oprostu u drugim danima?

Pojasnio je da najviše nagrada mogu očekivati oni koji su se posvetili ramazanu i koji su svim bićem bili u ramazanskim blagodatima zbog čega se najviše raduju Bajramu.

“Sada je ključno pitanje da li ovu spremnost u ramazanu možemo pretvoriti u žrtvovanje za drugog čovjeka, bolji uspjeh u školi, rad u željezari ili će ostati samo žrtva za Allaha. Žrtvovanje za Allaha mora biti praćeno spremnošću žrtvovanja za druge ciljeve u životu”, kazao je zenički muftija te uputio dove i čestitao Bajram svim vjernicima.

Sabah-namaz prvog dana Bajrama, je klanjan u 04.30 sati, nakon čega je od 05.05 sati do bajram namaza, uslijedio prigodan program i vazu-nasihat.

Poslije klanjanja bajram namaza, u 7 sati u Uredu muftije zeničkog je upriličen i bajramski prijem za zvanice iz javnog života Grada i Kantona.

Drugog dana Bajrama, u srijedu će se tradicionalno u svim medžlisima obilježiti Dan šehida, a centralna manifestacija će  polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i dove biti održana na centralnom zeničkom Spomen-obilježju “Kameni spavač” te na Gradskom mezarju Prašnice u Zenici.

Trećeg dana Bajrama, delegacije MIZ Zenica i Muftiluka zeničkog posjetit će i Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje će održati prigodan bajramski program za zatvorenike islamske vjere.

Delegacija će također posjetiti i JU Dom-porodica u Zenici, koja brine o djeci bez roditeljskog staranja te im podjeliti prigodne bajramske poklone “Bajram banka”, a istog dana u 19.00 sati na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenica bit će upriličen i bajramski koncert “Evo mome srcu radosti“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno