Politika

Babajić nakon ostavke: Da li je korektno da se tapšamo i da mi spremaju smjenu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Babajić nakon ostavke: Da li je korektno da se tapšamo i da mi spremaju smjenu- Gradski odbor Socijaldemokratske partije na konferenciji za medije održanoj danas pvodom jučerašnjih dešavanja u Gradskom vijeću Zenice i ostavke Almira Babajića je poručio da su građani Zenice na gubitku te da su iznenađeni ponašanjem koalicionih partnera.

Već sada bivši predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Almir Babajić ostavku je podnio nakon što je izgubio autoritet na ovoj funkciji, a na današnjoj konferenciji je kazao da je imao tri cilja, a to je da vrati dignitet vijeća, rad vijećnika i da odgovore na probleme građana.U obraćanju je kazao da su vratili radnu naviku jer su postali najefikasnije vijeće u BiH, ali da nije uspio vratiti dignitet Gradskog vijeća Zenice.“Vraćanje digniteta GV Zenice je ono u čemu nisam uspio. Pokušao sam biti predstavnik svih vijećnika, ne samo vijećnika većine. Vidjeli ste da se pokušalo više puta plasirati ‘Mi smo vlast’, ja se nikada tako nisam osjećao. Bio sam predstavnik svih građana i svih vijećnika, ali to se nekima nije svidjelo. Zamjerili su mi na nekim stvarima, što sam osudio napad na Eminu Tufekčić, smatraju da nisam trebao to uraditi, a ja mislim da jesam. Osudio sam napade i na druge kolege iz Zeničke inicijative. Nisam dao ni na koga, pokušao sam stati i u zaštitu i gradonačelnika i Gradske uprave Zenica. U prethodnom mandatu smo imali loše vijesti iz Zenice, to sam pokušao popraviti, da pošaljemo sliku da smo na raspolaganju svi svima koji su spremni sarađivati s Gradskom upravom u svim sferama života”, kazao je Babajić te dodao:

“Cijela BiH i svi mediji su prenijeli informaciju ‘Svaka joj šamar traži’, to je vijest koja je poništila šest mjeseci našeg rada na slici grada Zenice. Vidite da sam izgubio autoritet, nisam mogao kontrolisati, možda nisam bio dovoljno strog, ali sam u svim svojim djelovanjima pokušao biti jednak prema svima. Nisam prekidao gradonačelnika, ali ni vijećnike iz SDA. Kada su dobacivali gradonačelniku etnička komisija mi je zamjerila jer sam prešutio, ali sam im rekao da nisu vidjeli kada je vijećnik Pašalić dobacivao Šišiću za govornicom.”

Istakao je da Gradsko vijeće Zenice mnogi nazivaju seljačkim vijećem zbog načina komunikacije i djelovanja. Naglasio je da nikada nije bio populista te da mu popularnost ne treba na svađama.

“Mogu reći da je uloga SDP-a bila velika, iako se nikada tako nije predstavljala. Govorio sam svojima da će sve što dobro bude u Zenici prepisati sebi, a što ne bude dobro prepisati će nama”, kaže Babajić.

U obraćanju medijima je kazao da nije ishitreno donio odluku o ostavci te da se, prema izjavi Kasumovića, njegova smjena svakako pripremala.

“Vidjeli ste izjavu gradonačelnika Kasumovića da su svakako pripremali moju smjenu, a to ostaje nama da vidimo o kakvom iskrenom odnosu govorimo sa Zeničkom inicijativom, našim koalicionim partnerima. Dobio sam podršku drugih stranaka većine koji smatraju da možda izađu iz ovog svega. Da li je korektan odnos da se tamo tapšamo i pripremamo smjenu predsjedavajućeg? Vidjet ćemo ko će biti i šta će se uraditi. Nisam htio da imamo taboo tema, da ne raspravljamo o nekim stvarima, bilo je dosta takvih tema, ali sam ih stavljao na vijeće i da razmatramo o svemu”, izjavio je Babajić te dodao:

“Ne znam zašto mi je gradonačelnik zamjerio, ali sam čuo da je ljut na mene jer sam ga izdvojeno pitao da li ima kriminala u ovom što SDA traži? I to mi je zamjerio. Ovaj potez SDA, majstori su obmane i kako su rekli, najbolja su moguća opozicija. Na prošlom vijeću su donijeli zaključke za rješavanje pitanja rudara iako nemamo mi ingerencije nad njima. Isto su i sada pokušali. Trebamo govoriti o kriminalnim aktivnostima, ali i mi smo podnijeli prijave SIPA-i i drugim agencijama za određen radnje, pa neka i oni to urade.

Nermin Mehić, vijećnik Gradskog vijeća Zenice, je kazao da su postojeći akti Zeničke inicijative i SDP-a još uvijek na snazi.

“Mi ćemo donijeti odluku u okviru svojih mogućnosti. Šta nam kaže predsjedništvo tako ćemo postupiti, ali koalicija je još uvijek na snazi“, kaže Mehić.

Mladen Simić, predsjednik GO SDP Zenica, je kazao da drže do svoga digniteta, ali da su građani izgubili kvalitet radnog vijeća odlaskom Babajića. Također, kazao je da nisu imali problema u koaliciji.

“Babajić ima punu podršku partije za svoje postupke jer je on neko koga je predsjedništvo GO SDP biralo da predstavlja vijeće i Zenicu. Bio je predsjedavajući svih vijećnika i građana. Ovo je velika šteta. Sve dobre stvari iz našeg programa, u saradnji s gradonačelnikom koji nam je omogućavao da ispunjavamo, podržavat ćemo i dalje. Priča o KTG, GGM, Areni, ko je platio ko nije, na tome ćemo insistirati i u narednom periodu. Vidjeli smo reakcije SDA, nema potrebe da nas hvale, ali drago nam je što su prepoznali u jednom djelu konkretnu saradnju i odnos koji je Babajić imao prema svim vijećnicima. Žao mi je što su građani na gubitku, ali idemo dalje”, zaključio je Simić.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno