Politika

Babajić: Kasumović nema većinu, za moju smjenu ne bi glasali ni iz njegove inicijative

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
O izlasku iz koalicije sa Zeničkom inicijativom odlučiće SDP Zenice i Predsjedništvo SDP-a BiH, kaže za Oslobođenje dojučerašnji predsjedavajući GV-a.

PODNIJELI STE OSTAVKU NA MJESTO PREDSJEDAVAJUĆEG GRADSKOG VIJEĆA ZENICA NAKON ČEGA JE U ČETVRTAK I PREKINUTA DESETA SJEDNICA. ŠTA JE RAZLOG?

– Prvo ću vam objasniti zašto sam bio predsjedavajući. Zato što su samo tri čovjeka ispunjavala uslove za tu poziciju. Dva nisu imala nikakvo iskustvo, jer su prvi put izabrana u Vijeće. Ja sam treći, jedini od njih koji je imao iskustvo. To građani moraju znati, da ne misli neko da se radi o interesu kako neki pokušavaju to predstaviti.

TRI CILJA

To je bila jedina moguća opcija u tom trenutku. Odrekao sam se profesionalizacije na usvajanju budžeta kad sam iz Stručne službe Gradskog vijeća smanjio 20.000 KM na godišnjem nivou za reprogram Čelika i povećanje transfera za sport. Tad sam rekao da za ovu godinu neću biti profesionalni predsjedavajući. Koliko god ljudi vidjeli tu poziciju predsjedavajućeg GV-a kao nekoga ko se pita, nismo mogli, tu mislim na SDP i sebe, neke važne odluke donositi. Na početku sam pred sebe stavio tri cilja: da vratimo radne navike u Vijeće, što smo uradili, poštivanje gradonačelnika i vijećnika, do čega nije došlo i zbog čega je kulminiralo mojom ostavkom, te da odgovorimo na sve probleme s kojima se sugrađani susreću, gdje smo riješili pitanje daljinskog grijanja grada, odblokirali projekat Plava voda i stabilizovali budžet. Znate kako su se ponašali i gradonačelnik i vijećnici u prošlom sazivu, pa i direktori javnih ustanova. Razgovarao sam na internom sastanku Radnog predsjedništva Vijeća s gradonačelnikom, jer nije bio zadovoljan radom zato što sam osudio napad na vijećnicu Eminu Tufekčić. On nije bio na toj sjednici, a na Radnom predsjedništvu je rekao kako je zadovoljan radom Vijeća, ali ne i sa mnom zato što sam osudio napad na Eminu. Tad je kazao: Meni nije potrebno da prolaze tačke dnevnog reda, meni je potrebno da se tamo pofajtamo, da se posvađamo i pripremamo za izbore 2022. godine. Ovo je grad u kojem živim, u kojem žive moja djeca, ovo je grad koji zaslužuje da mu Gradsko vijeće i Gradska uprava pruže ono što treba da ima. Za ovih šest mjeseci u Vijeću smo nadoknadili radom ono što u prošlom sazivu nije urađeno, ali ništa opipljivo nemamo kao rezultat tog rada.
KAKO KOMENTARIŠETE IZJAVU GRADONAČELNIKA FUADA KASUMOVIĆA DA JE “PONAŠANJE PREDSJEDAVAJUĆEG GRADSKOG VIJEĆA PREMA POJEDINCIMA IZ SDA I NJEGOVO TOLERISANJE NJIHOVIH POKUŠAJA URUŠAVANJA GRADA POSTALO KONSTANTA” TE DA BI ON BIO SMIJENJEN I DA NIJE PODNIO OSTAVKU?

– Ne bih bio smijenjen. On nema većinu da me smijeni. Za moju smjenu ne bi glasali ni svi vijećnici iz njegove Zeničke inicijative.

DA LI ĆE POSLIJE OVOGA ŠTO SE DESILO SDP OSTATI U KOALICIJI SA ZENIČKOM INICIJATIVOM KASUMOVIĆA?

– Na to vam ne mogu u ovom momentu dati odgovor. O tome treba da odluči Gradski odbor SDP-a Zenica, odnosno Predsjedništvo SDP-a BiH. Reći ću vam i zašto je Kasumović rekao da će me smijeniti. Zato što sam ga na sjednici Radnog predsjedništva GV-a Zenica pitao da li ovdje ima elemenata kriminala (predsjednica Kluba SDA Emina Tufekčić tražila je da se u dnevni red sjednice uvrsti i Izvještaj o finansijskoj reviziji budžeta Grada Zenica za 2018, uz zaključke Vijeća, op. a). Izašao je iz prostorije i zalupio vratima.

ŠTA ZAMJERATE GRADONAČELNIKU?

– Jedno je gledati iz pozicije predsjedavajućeg Vijeća, a drugo iz pozicije vijećnika. Iz pozicije predsjedavajućeg smatram da nije uopšte trebao diskutovati o dnevnom redu. Sasvim legalno pravo je to da SDA predloži izmjene. Naše je pravo da to prihvatimo ili odbijemo. Molio sam kolegicu Tufekčić da ne obrazlaže, da samo u najkraćem kaže zašto predlaže izmjenu dnevnog reda. Gradonačelnik nije ispoštovao mene i vidjelo se da ja više nemam mogućnost da upravljam Vijećem. Na početku mandata sam od Kasumovića tražio da poštuje Poslovnik o radu i da, ako treba, donesemo izmjenu Poslovnika kako bi, nakon što vijećnici završe diskusiju, on kao gradonačelnik imao mogućnost da odgovori. A ne stalno da izlazi za govornicu i da diskutuje o svemu. Sve što je dobro u gradu pripisuje se ili gradonačelniku ili Zeničkoj inicijativi, a sve što je loše svi dijelimo.

DVIJE STRANE MEDALJE

Postoje dva čovjeka koja mogu voditi Gradsko vijeće. Ko god od njih bio, imaće podršku. Glasaću za tog ko bude predložen. Nije nam cilj da se pravi zastoj u radu Vijeća. Mi smo (SDP, op. a) uvijek bili konstruktivna opozicija. I ovo što je SDA uradila je populistički. Nas trojica vijećnika iz SDP-a smo prije dvadesetak dana u SIPA provela ukupno osam sati zbog krivične prijave. Meni ne bi trebalo Gradsko vijeće da prijavim ovo što je SDA tražila da se prijavi Tužilaštvu. Ja bih sam otišao i to prijavio. SDA populistički nastupa. U prošlom sazivu Vijeća su za rudare pokušali da donesu neke odluke koje neće imati uticaj na njihov život. Radno predsjedništvo GV-a je uputilo dopis Službi za ekologiju i komunalne poslove i Službi za finansije, u kojoj je Sektor za javne nabavke, da nam dostave informaciju o tim javnim nabavkama. Svaka medalja ima dvije strane, da vidimo i njihov stav i da sljedeću sjednicu o tome raspravimo. Nažalost, to su dvije vatre nepomirljive i grad trpi zbog toga. Mislim da će moja ostavka na kraju biti pozitivan šok za Vijeće.

Razgovarao: Mirza Dajić /Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno