Info

Azil u BiH ove godine zatražilo 97 osoba, među njima i državljani Filipina, Irana i Šri Lanke

Azil u BiH ove godine zatražilo 97 osoba, među njima i državljani Filipina, Irana i Šri Lanke
Azil u BiH ove godine zatražilo 97 osoba, među njima i državljani Filipina, Irana i Šri Lanke
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Azil u BiH ove godine zatražilo 97 osoba, među njima i državljani Filipina, Irana i Šri Lanke – U ovoj godini podneseno je 87 zahtjeva za azil u BiH i to za 97 osoba, kazali su za Klix.ba u Ministarstvu sigurnosti BiH.
Kako kažu, do sada je riješeno 38 zahtjeva za 42 osobe i to obustavom postupka, jer su podnosioci zahtjeva napustili Azilantski centar.

Posebno je zanimljiva informacija da su azil u našoj zemlji tražile osobe porijeklom iz zemalja poput Filipina, ali i susjedne Srbije.

“Podnosioci zahtjeva za azil su iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Rusije, Irana, Iraka, Egipta, Šri Lanke, Turske, Libanona, Maroka, Kube, Gambije, Kameruna, Filipina, Alžira, Azerbejdžana, Kenije, Jordana, Srbije, Nigerije i Poljske”, rekli su nam iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Država BiH odobrava zaštitu na temelju principa zabrane vraćanja (non-refoulement) sljedećoj kategoriji osoba: podnositelju zahtjeva za azil, odnosno osobi koja je podnijela zahtjev za azil u BiH na graničnom prijelazu ili nakon ulaska na teritoriju BiH, izbjeglici, odnosno strancu koji ispunjava uvjete, osobi kojoj je odobren privremeni boravak iz humanitarnih razloga, odnosno osobi koja ne ispunjava uvjete propisane definicijom izbjeglice, ali u vezi s kojom je u postupku po zahtjevu za azil utvrđeno da ne može biti udaljena s teritorije BiH.

Tražitelji azila imaju pravo na boravak u BiH dok postupak za dobijanje azila ne bude okončan pravosnažnom odlukom. Po potrebi, tražiteljima azila će se omogućiti pravo na: osnovnu zdravstvenu zaštitu, smještaj u azilantski centar, ishranu koja zadovoljava međunarodne nutritivne standarde, osnovno obrazovanje, besplatnu pravnu pomoć po pitanjima vezanim za postupak, socijalnu zaštitu, odjeću, obuću i sredstva za higijenu.

Obveze tražitelja azila su: da poštuje ustavni poredak, zakone i odluke koje donose nadležna tijela, da aktivno sarađuje s nadležnim tijelima tokom cijelog postupka po zahtjevu za azil, da se pridržava kućnog reda u azilantskom centru, ako tokom postupka po zahtjevu za azil boravi izvan azilantskog centra da prijavi svoje boravište te da Nadležnu organizacionu jedinici Ministarstva na terenu u sjedištu obavijesti o svakoj promjeni svoje adrese na kojoj se s njim može stupiti u kontakt.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno