Kultura

„Avanture malog Zvjezdana“ i „Ježeva kućica“ za najmlađe posjetitelje BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedene dvije predstave za najmlađu publiku.

U petak, 24. marta u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava „Avanture malog Zvjezdana“ prema tekstu Ludvíka Středa, u režiji Željka Miloševića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima reditelja Željka Miloševića: „Odrastati srećan velika je, ako ne i najveća vrijednost koju može život da nam podari. Da bi se to izistinski i dogodilo, tj. ostvarilo naše srećno odrastanje, potrebno je mnogo lijepih stvari da se sretne i umnoži na raskrsnici vremena u kojem počinje ulica putovanja koju odabere naše djetinjstvo i život. Na tom putovanju svako od nas uči, pa i onda kada preskače lekcije, da se za mnogo toga treba potruditi, a da nam za taj trud i osobnu dobrotu dolaze najljepše nagrade. A šta bi to drugo bilo ako ne ljubav i prijateljstvo. Baš o tome priča naša predstava za djecu ‘Avanture malog Zvjezdana’. Čin pozorišta je neopterećen ulogom autoriteta predavača. Nasuprot, mi koristimo najače oruđe učenja – igru i vodimo vas kroz priču o vrlinama koje se spoznaju i stiču, ali i koje uvijek možemo unapređivati. Nadamo se da ćete, dragi mali drugari, iz naše scenske igre, ugrabiti zrno svjetlosti i utkati ga u lijepo i srećno odrastanje. Naš Zvjezdan povešće nas i ukazati na taj put. Put kroz dio njegove ulice djetinjstva.“ U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a scensku muziku Abidin Čolaković i Alen Ruvić. Za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić.

Dan kasnije, u subotu, 25. marta u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenca Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići. Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Služba za osnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno