Info

Autoput Sarajevo – Beograd koštat će 800 miliona eura

Autoput Sarajevo - Beograd koštat će 800 miliona eura
Autoput Sarajevo - Beograd koštat će 800 miliona eura

Autoput Sarajevo – Beograd koštat će 800 miliona eura- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se procjenjuje da će autoput Beograd–Sarajevo koštati oko 800 miliona eura, ali da je prerano govoriti o rokovima kada će biti završen.

Mihajlović je rekla da će se autoput u Srbiji nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege, preko Užica, do Kotromana na granici sa BiH.

Ona je dodala da će trasa na teritoriji BiH biti poznata za oko mjesec dana, kad bi Vijeće ministara BiH trebalo da donese odluku.

Mihajlović je navela da će gradnja autoputa Beograd-Sarajevo i rekonstrukcija pruge između dva grada pomoći još boljem povezivanju građana i privrede Srbije i BiH, kao i cijelog regiona.

Prema njenim riječima, postoji problem sa carinama, odnosno postoje dvije carine, a treba ih objediniti u jednu da bi se obavljao kargo između dvije zemlje.

Ona je za RTS navela da će Srbija i BiH zajedno raditi rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo, za šta postoji interes obje strane.

Podsjetila je da se danas od Beograda do Sarajeva putuje oko pet sati, a dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara, od čega je oko 60 kilometara na teritoriji Srbije.

““Modernizacija pruge mogla bi da bude završena za oko dvije godine, ali uporedo s tim radimo i na efikasnijim procedurama na granici kako bi se skratilo vrijeme putovanja robe željeznicom””, rekla je Mihajlović.

Ona kaže da će Srbija i BiH zajedno raditi i na održavanju 11 mostova koji spajaju dvije zemlje i da je za sanaciju svih mostova potrebno gotovo sedam miliona evra. Procjenjuje se da bi cijeli posao mogao da bude završen za najviše godinu dana.

ba.n1info.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem