Biznis

Autoindustrija u BiH zapošljava 11.000 ljudi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Autoindustrija u BiH zapošljava 11.000 ljudi – Automobilska industrija u Bosni i Hercegovini upošljava oko jedanaest hiljada radnika je kao i svi ostali sektori trenutno pod jakim udarom svjetske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Obzirom na primjenjene mjere zaštite tokom pandemije, zatvaranja granica, smanjenje kretanja ljudi, te zabrane rada pojedinih djelatnosti, kao posljedica došlo je do smanjene potrošnje, odnosno, kupovine, a samim tim i proizvodnje, što je uzrokovalo postepeno smanjenje proizvodnje komponenti, odnosno postepeno i na kraju potpuno prekidanje lanca dobavljača komponenti za automobilsku industriju.

Nakon sticanja uslova za ponovno pokretanje proizvodnje u fabrikama širom Evrope, popriličan broj fabrika uz pomoć vlada i različitih fondova je manje-više pokrenuo proizvodnju, ali uz poštivanje predloženih mjera zaštite i u kapacitetima od 40 do 60 posto optimalnih kapaciteta.

– Kao podstrek i set mjera odnosno rješenja za pokretanje ekonomiije i očuvanje pozicije bosanskohercegovačkih kompanija u globalnim lancima dobavljača automobilske industrije, ukazat ćemo još jednom na ostvarene rezultate i sprovdene aktivnosti Privredne/Gospodarske komore FBiH u okviru projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH”, jer čak i u doba koronavirusa postoji iskazan interes učesnika projekata za nastavkom aktivnosti – rekao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Razlog ovom posebnom izdvajanju između ostalih aktivnosti su prije svega ostvareni rezultati koji su premašili sve postavljene ciljeve u proteklom periodu, kao rezultat niza sprovedenih aktivnosti u okviru navedenog projekta, gdje bi bilo više nego pogubno dozvoliti propadanje automobilske industrije BiH usljed pokidanih globalnih lanca dobavljača autoindustrije.

Danas, automobilska industrija BiH upošljava preko 11.000 radnika i učestvuje u izvozu sa preko 900 miliona KM. Bitno je istaći da kompanije posjeduju ISO TS 16949 i IATF 2018 certifikate, te da mogu parirati najboljim svjetskim proizvođačima čemu u prilog govori činjenica da bosanskohercegovačke kompanije rade za Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover, PSA grupaciju i mnoge druge dobavljače u automobilskoj industriji.

Preciznije, kada govorimo o automobilskoj industriji u BiH, između ostalog podrazumijevamo proizvodnju:

dijelova za Premium PORSCHE vozila, dijelova i kabine za radne mašine svjetskih premium proizvođača LIEBHERR i CATERPILLAR, dizajn enterijer aktuelnog BMW 5 Series i prototipiranje, aluminijskih felgi svjetske poznate tjunerske kuće, priključnih vozila, dijelova prve ugradnje MANN FILTERA, najfinijih dijelova enterijera DAIMLER vozila, pumpi za teretne i radne mašine, dijelova za električne motore proizvođača za Mitsubishi Motors-proizvođač broj 2 u svijetu, kućišta ležajeva svjetskog proizvođača broj 1 u svijetu, proizvodnja razvoda zraka i ulja “pod haubom” BMW Series 5 i 7, najfinijih tjunerskih komponenti izduvnog sistema i proizvodnju mnogih drugih sličnih proizvoda.

Ostvareni rezultati Grupacije automobilske industrije FBiH (GAI)

Grupacija automobilske industrije FBiH okupila je 2016. godine predstavnike privrednih subjekata koji se u osnovnoj ili dodatnoj djelatnosti bave proizvodnjom automobilskih komponenti, kao strukovnu asocijaciju u okviru Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH.

– Uvažavajući činjenicu da u svim razvijenim zemljama u svijetu, a posebno u zemljama EU automobilska industrija predstavlja najbrže rastuću i najzastupljeniju industriju, Privredna/Gospodarska komora FBiH je na osnovu ukazane potrebe Grupacije automobilske industrije, pokrenula projekat „Razvoj automobilske industrije u FBiH”, kao svojevrstan integrator kompanija koje se bave izradom, razvojem i isporukom dijelova u automobilskoj industriji – rečeno je iz Komore.

Očekivanja su bila da će se efekti Projekata i niza realiziranih aktivnosti kroz Grupaciju automobilske industrije vidjeti tek nakon 2018. godine, gdje je procjenjeno da će se broj radnika koji rade u automobilskoj industriji povećati za oko 5% (cca 500 radnika), proizvodnja za 4% , te izvoz povećati za 4%.

Međutim, prema pokazateljima po završetku projekata, za period 2018. – 2020. godine, povećanje broja novouposlenih u ovom sektoru je preko 790 radnika, dok je povećanje proizvodnje i izvoza zabilježeno preko 10% u odnosu na raniji period.

S posebnim ponosom Privredna/Gospodarska komora FBiH ističe da je od 2017.godine pa do danas, novoregistrirano oko 10 novih kompanija u BiH koje direktno ili indirektno rade za automobilsku industriju.

Nadalje, implementacijom niza aktivnosti u okviru Projekta, bosanskohercegovačka automobilska industrija je postala prepoznatljiva, gdje su svi proizvođači automobila u EU dobili informacije o kompanijama iz FBiH koje rade dijelove za automobilsku industriju.

Za potrebe provedbe projekata, B2B susrete, prezentacije, te veće promocije bosanskohercegovačke automobilske industrije i prisutnosti u Volkswagenu, ali i drugim kompanijama (cca 80 kompanija koje imaju svoje urede u kompleksu Forum Autovision) proizvođačima automobila i dijelova, ugovorom s partnerom WOB AG, inače R&D centrom Volkswagena, unajmljen je ured u Forum Autovision, Wolfsburg, za poslovne potrebe svih članica Grupacije automobilske industrije uz mogućnost korištenja i svih zajedničkih prostorija kompleksa kao što su sale za sastanke, prostorije za održavanje prezentacija, te ostalu infrastukturu centra.

Cijelo izlagenje Mirsada Jašarspahića pronađite OVDJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno