Biznis

Autoceste FBIH: uspješna godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

JP Autoceste FBiH u protekle četiri godine realizovalo je 11 projekata izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a trenutno je u prometu 102 kilometra autoceste, odnosno 35 posto Koridora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koje je ovo preduzeće organizovalo u Sarajevu.
Precizirano je da su završene poddionice: Kakanj – Bilješevo, tunel “1. mart”, Drivuša – Gorica, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (Butila – Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad – Tarčin.
U ovom ciklusu izgrađeni su i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prelaza Bijača, a direktor Autocesta FBiH Ensad Karić podsjetio je da je ovom dionicom BiH povezana sa evropskom mrežom puteva.
Pojasnio je da je trenutno u izgradnji dionica autoceste od Svilaja do Odžaka.
“U 2014. godini započeta je izgradnja dionice Zenica sjever – Zenica jug, a građenje i nadzor nad izgradnjom vrše domaće kompanije. Rješeni su dugogodišnji problemi vezano za Sarajevsku zaobilaznicu i tunel ‘1. mart’, te je tako naša zemlja bogatija za prometnu cjelinu moderne autoceste od 80 kilometara”, naveo je Karić.
Podsjetio je da je lani završen i najveći investicioni projekat u novijoj historiji naše zemlje – izgradnja dionice autoceste Sarajevo zapad – Tarčin, dok je na dionici autoceste od Zenice do Tarčina je izgrađeno 19 kilometara tunelske cijevi i 16,5 kilometara mostova i vijadukata.
Također, Karić je dodao da je izgrađen prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa Drivuša u BiH koji doprinosi povećanju sigurnosti učesnika saobraćaja na autocesti, a time i harmonizaciji prometnih tokova.
Direktor Autocesta FBIH naveo je kako je analiza uticaja autoceste na rast privrede, koju je pripremio Ekonomski institut Sarajevo, pokazala da jedna konvertibilna marka uložena u izgradnju autoceste obezbjeđuje 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti, što doprinosi rastu zaposlenosti, ekspanziji građevinskog sektora…
“Troškovi građenja bili su niži za 27 miliona KM, a JP Autoceste FBiH je sredstva preusmjerilo u izgradnju i sanaciju 100 kilometara regionalnih i lokalnih cesta za područija gdje su se gradile dionice autoceste na Koridoru Vc”, rekao je Karić.
On je danas predstavio i plan izgradnje za period 2015. – 2018., prema kojem se procjenjuje da će vrijednosti za dalju izgradnju Koridora Vc iznositi 240 miliona eura.
“Završene su pripreme za novi investicioni ciklus izgradnje autoceste na Koridoru Vc. U 2015. godini počet će se sa izgradnjom autoceste od petlje Međugorje do Počitelja kao i nastavak izgradnje Zeničke zaobilaznice. Prvi put u BiH smo blizu realizacije izgradnje dionice Žepče – Doboj jug putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje autoceste. U toku je ekproprijacija zemljišta Tarčin – Konjic“, rekao je Karić.
Ukoliko se nastavi sa izgradnjom ovim intenzitetom, kako je kazao, uz održiv model finansiranja izgradnja autoceste Koridor Vc kroz Federaciju BiH mogla bi biti završena do 2020. godine.
Karić je najavio i da će JP Autoceste FBiH predložiti Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj, čime bi bile ostvarene uštede u izgradnji autoceste u iznosu od 300 miliona eura, a gradnja bi mogla biti završena za tri godine.
Podsjetio je i da je na temelju odluke Vlade FBiH raspisan natječaj za dodjelu koncesije za gradnju i upravljanje dionice od Žepča do Doboja, u dužini od 39 kilometara, te dodao da u Autocestama FBiH preferiraju koncesijski model u trajanju od najmanje 25 godina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno