Kultura

AUDIO+FOTO: Rediteljski ponedjeljak i obilježavanje Svjetskog dana pozorišta u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AUDIO+FOTO: Rediteljski ponedjeljak i obilježavanje Svjetskog dana pozorišta u BNP-u – Povodom obilježavanja 27. marta,  Svjetskog dana pozorišta, Bosansko narodno pozorište Zenica sa Udruženjem rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine organizira Rediteljsku večer.

Rediteljske večeri su prethodno organizirane sa Danisom Tanovićem i Pjerom Žalicom, a prva rediteljska večer nakon pozorišne predstave će biti organizirana u BNP-u sa Selmom Spahić nakon izvedbe predstave ”Moja Fabrika”, nastale prema knjizi Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.

Povodom Rediteljske večeri, u ponedjeljak, 27. marta je upriličena konferencija za medije na kojoj su govorili neki od istaknutijih bh. rediteljica i reditelja, Selma Spahić, Lajla Kaikčija, Srđan Vuletić i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić.

Predstava ”Moja Fabrika” će biti izvedena 27. marta sa početkom u 19. 30 sati, a odmah nakon predstave će biti upriličen razgovor sa rediteljicom Selmom Spahić kojim će moderirati mladi sarajevski reditelj Nermin Hamzagić. Neposredno pred izvođenje ove predstave umjetnička direktorica BNP-a Lajla Kaikčija će pročitati međunarodnu poruku ITI-ja (Međunarodnog teatarskog instituta) u povodu Svjetskog dana teatra koju je ove godine napisala francuska pozorišna i filmska glumica Isabelle Huppert.

Na konferenciji za medije, direktor BNP-a Hazim Begagić je istakao radost zbog organiziranja prve Rediteljske večeri poslije predstave, te je iskoristio priliku da čestita Svjetski dan pozorišta. Također, Begagić je istakao važnost ovakvih događaja koji su od osobite značaja za učenike i studente, a posebno zta studente društveno-humanističkih usmjerenja.

Govoreći o važnosti ovog projekta reditelj Srđan Vuletić je naveo da ovim projektom se žele ohrabriti i upoznati učenici osnovnih i srednjih škola sa rediteljskom profesijom, koja u našoj zemlji i nije toliko poznata. Samim tim bi se otvorile nove mogućnosti mladima koji bi ovu profesiju izabrali za svoj životni poziv.

Rediteljica Selma Spahić je na konferenciji za medije povodom Rediteljske večeri istakla važnost rada Rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, te je naglasila da ovo Udruženje ima za cilj promociju bh. kulture, ali i podizanje produkcijskih standarda.

Umjetnička direktorica BNP-a, Lajla Kaikčija je iskazala zadovoljstvo povodom realizacije ovog projekta u BNP-u, te je iskoristila priliku da čestita Svjetski dan pozorišta u nadi da će pozorišne sale uvijek biti pune i da će pozorišta biti još posjećenija.

 Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Poslušajte audio snimak press konferencije



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno