Ostali sportovi

Atletska reprezentacija BiH

Elvir Krehmić, selektor atletske reprezentacije BiH
Elvir Krehmić, selektor atletske reprezentacije BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Atletska reprezentacija BiH- Atletski miting koji se održao u Istanbulu, neposredno pred početak Dvoranskog prvenstva Balkana, bio je prava prilika za selektora najboljih bh. atletičara Elvira Krehmića da se uvjeri u formu svojih izabranika.

Moglo je biti i bolje da nije bilo sitnih pehova koji su omeli našu štafetu da nastupi u takmičenju 4×400 metara.

– Imali smo mali peh jer je Semir Avdić pokvario stomak tako da nismo uspjeli isprobati štafetu. Uprkos tome, ovaj miting poslužio nam je kao dobra provjera pred Dvoransko prvenstvo Balkana koje se također održava u Istanbulu – kazao je Elvir Krehmić, nekada odlični skakač u vis, a sada selektor našeg nacionalnog tima.

Odlična forma Pezera

Bacač kugle Mesud Pecer hicem od 19,80 metara osvojio je drugo mjesto na mitingu i time najavio odličnu formu uočio početka Balkanijade.

– Pezer je u odličnoj formi. Ali ne samo on, nego i drugi naši takmičari. Rusmir Malkočević istrčao je 48,92, što je njegov najbolji lični rezultat, a ujedno i novi državni rekord. U istoj trci na 400 metara Abedin Mujezinović je trčao 49,79 sekundi. Svi su u usponu forme i ja sam zadovoljan s obzirom na uslove u kojima mi radimo – ističe Krehmić, te dodaje da je u istoj trci Borislav Dragoljević završio na 17. poziciji s vremenom 50,42 sekunde, dok je Tanja Marković ponovila državni rekord iz Novog Sada i završila je na trećem mjestu skočivši 5,71 metar.

Šteta je što zbog povrede u sastavu bh. reprezentacije neće biti njene prve perjanice, Amela Tuke.

– Stvarno je hendikep što u našem timu neće biti Tuke. Uprkos tome, bez ikakvog pritiska očekujemo medalju, a možda čak i dva državna rekorda. Amelov izostanak možda je unio malu nervozu u tim, jer bi naše štafete na 400 i 800 metara sa njim bile top, ali zadovoljan sam i onim što sam vidio do sada – govori selektor najboljih bh. atletičara.

Od bronzane medalje Amela Tuke sa Svjetskog prvenstva obični ljudi u BiH drugačije gledaju na atletiku. Poprinijela je Amelova medalja donekle i popularizacija atletike, ali potrebna je značajnija podrška.

– Mi se tako ponašamo kao da svaki dan osvajamo svjetsku bronzu. Takav smo mi narod, sada iz Rija očekujemo i više, ali naš prevashodni cilj je da to sve iskoristimo da što više djece uključimo u atletiku. Nije jednostavno, ali probijamo se nekako – kaže rođeni Zeničanin, koji priznaje da je Atletski savez BiH nakon dužeg niza godina napokon poslovao u plusu.

Za dizanje atletike u našoj domovini na jedan viši nivo potrebno je mnogo toga. Naš selektor kaže je on spreman svoj vlastiti ugled i reputaciju koju je stekao nastupajući na najvišem nivou staviti u službu svojih izabranika.

– Bio sam u toj vrhunskoj atletici, poznajem ljude, predsjednike i generalne sekretare saveza. Moj prvi zadatak bit će koordinacija sa atletskim savezima zemlja našeg regiona – objašnjava Krehmić, te ističe da je kružna dvorana, kakvu je nedavno dobio Beograd, jedan od glavnih uslova za dalji razvoj i napredak kraljice sportova u BiH.

Trojica bacača kugle u Riju?

Nastup na Olimpijskim igrama san je svakog sportiste. Zna to i Krehmić kojem je na Igrama u Sydneyju 2000. godine izmaklo učešće u finalu. Satisfakcija za čovjeka čija 2,31 metar su i danas neprikosnoveni rekord naše zemlje je činjenica da će atletski tim gotovo sigurno biti najbrojniji.

– Ništa nije nemoguće i ja vjerujem da će atletska ekipa biti najmnogobrojnija u Riju, a moguće je da se čak trojica naših bacača kugle nađu na Olimpijadi. Vjerujem da svi oni žele da ispune svoj olimpijski san – poručio je na kraju kormilar našeg državnog tima.

Tuka specijalni gost

Zahvaljujući ličnim vezama Elvira Krehmića nekolicina bh. atletičara učestvovat će 1. marta na Serbian open indoor meetingu u Beogradu, kojim će se i zvanično otvoriti nove Atletske dvorane u Beogradu, a iza čije organizacije stoji Dragutin Topić, dobar prijatelj našeg selektora.

– Specijalni gost ovog mitinga bit će naš Amel Tuka. On neće nastupati već će svojim prisustvom uveličati ovaj miting koji će biti jako kvalitetan – otkriva Krehmić.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno