Info

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH: Sretan Dan nezavisnosti Republike Indonezije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SRETAN DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE INDONEZIJE- SELAMAT MERDEKA

PRISUSTVOVALI SMO SVEČANOSTI U INDONEZIJSKOJ AMBASADI U BiH POVODOM DANA NEZAVISNOSTI REPUBLIKE INDONEZIJE-17.AUGUST

ASOCIJACIJA MOSTOVI PRIJATELJSTVA BiH PRIJATELJ INDONEZIJE I AMBASADE REPUBLIKE INDONEZIJE U BiH

Predstavnici Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH počastvovani su pozivom od strane ambasadora Indonezije Roem Kino i njegovih saradnika da prisustvuju obilježavanju državnog praznika koji je veoma bitan za sve Indonežane-DAN NEZAVISNOSTI koji je danas organizovan u rezidenciji ambasadora Indonezije u BiH Roem Kono u Sarajevu.

Vrlo rado smo se odazvali prijemu i druženju sa našim prijateljima iz ambasade Indonezije koji su organizovali prelijep program povodom Dana nezavisnosti Indonezije u kojem su pokazali koliko vole svoju domovinu. Učestvovali smo i mi u ceremoniji podizanja indonezijske zastave.

Poslije oficijelnog programa organizovan je i sportski program u kojem po tradiciji učestvuju porodice.

Dan nezavisnosti Indonezije je nacionalni praznik u Indoneziji koji se obilježava godišnjicu proglašenja nezavisnosti Indonezije 17. avgusta 1945. Odlukom vlade 1946. godine proglašen je državnim praznikom.

Širom zemlje održavaju se svečanosti u čast ovog nacionalnog dana, uključujući ceremoniju podizanja zastave koja se održava širom zemlje i u indonezijskim diplomatskim ustanovama u inostranstvu, takmičenja lokalne zajednice, uz patriotske i kulturne parade.

Obaveza podizanja državne zastave

Prema Indonezijskom Ustavu i stavu 24 koji se odnosi na državnu zastavu, nacionalni jezik, državne simbole i državnu himnu, član 7 stav 3, obavezuje svakog građanina Indonezije da 17.augusta postavi državnu zastavu ispred svojih kuća, kao i na javnim mjestima, institucijama, poslovnim zgradama, obrazovnim ustanovama i privatnim i javnim prevoznim sredstvima u cijeloj zemlji, kao i indonežanskim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu, 17. avgusta. Praksa je da Vlada traži od javnosti da se u avgustu cijeli mjesec (od 1. do 31.) vijori državna zastava na svim privatnim i javnim objektima radi obilježavanja Dana nezavisnosti zemlje.

Proslava dana nezvisnosti u Indoneziji ispunjen je radosnim takmičenjima koja organiziraju lokalne zajednice u cijeloj zemlji (lokalno poznatiji kao lomba tujuhbelasan što znači “natjecanja na dan nezavisnosti”).
Nakon što su ujutro prisustvovali ceremoniji podizanja državne zastave, ljudi u poslijepodnevnim satima obično učestvuju u takvim aktivnostima. Neka područja organiziraju ova takmičenja nekoliko dana ili sedmica nakon 17. avgusta, obično ga organiziraju vikendom.

17. avgusta, u 10.00 po zapadno indonezijskom vremenu, sve indonežanske nacionalne televizijske stanice prenose ceremoniju Nacionalnog dana nezavisnosti uživo iz palače Merdeka u Džakarti. I ranije ujutro u 7 sati po lokalnom vremenu, gradovi i regije u cijeloj Indoneziji održavaju ceremoniju podizanja zastave u svojim gradskim vijećnicama. Ulice, javna mjesta i javni prijevoz budu ispunjeni nacionalnim i patriotskim ukrasima i umjetnošću koja dominira crveno -bijelom bojom koja simbolizira nacionalnu zastavu Indonezije tokom mjeseca avgusta.

Ceremonija podizanja zastave

Ujutro 17. avgusta, u znak sjećanja na Dan nezavisnosti, u palači Merdeka u Džakarti održava se svake godine svečana ceremonija podizanja nacionalne zastave. Predsjednik Indonezije u pratnji potpredsjednika podiže zastavu nezavisnosti koju je 1945.godine proglasio predsjednik Sukarno. Taj dan se u cijeloj državi emitira program vezan za Dan nezavisnosti Indonezije na državnim i privatnim televizijskim i radio stanicama.

S početkom u 09.00 sati po zapadno indonezijskom vremenu, Svečanosti povodom Dana nacionalne nezavisnosti u palači Merdeka prisustvuju ugledni gosti, počevši od ambasadora i diplomata, bivših indonezijskih predsjednika i potpredsjednika, ministara s drugim predstavnicima vlade, istaknutih državnih ličnosti, kulturnih ličnosti, uključujući umjetnike i slavne ličnosti, veterani i druge odabrane osobe iz šire javnosti.

17. avgusta, ceremonije podizanja i spuštanja nacionalne zastave također će se održati u svakom gradu i regiji u cijeloj zemlji. Ceremonija spuštanja zastave održat će se popodne oko 17 sati po lokalnom vremenu.

Takmičenja za Dan nezavisnosti

Panjat Pinang, popularna igra za Dan nezavisnosti u Indoneziji

Tradicionalne igre i takmičenja koja se obično održavaju u spomen na dan nezavisnosti su:

Panjat pinang, to je poznata igra za Dan nezavisnosti koja se obično organizuje po zajednicama širom zemlje. Igra se izvodi pomoću podmazanog stupa i stavljanjem dragocjenih nagrada na vrh, a sudionici se moraju popeti na stub da bi dobili nagrade.

Marš zajednice, lokalno poznat pod imenom Gerak Jalan, održava se tako što učesnici nose jedinstvene uniforme i marširaju na sinhronizovan način.
Na karnevalu bicikla, lokalno poznatom kao Sepeda hias, učestvuju djeca koja voze svoje bicikle ukrašene temom Dana nezavisnosti crveno -bijelim bojama, a pobjednik će biti proglašen za najbolji ukrašeni bicikl.

Održavaju se i različita sportska takmičenja poput fudbala, badmintona, odbojke, stonog tenisa itd.

Sretan Dan Nezavisnosti Republika Indonezija.
17.08.1945.-17.08.2023.

Selamat Hari Kemerdekaan buat rakan ku dari Indonesia. Semoga ikatan persahabatan kita kekal utuh dan mesra.

Happy Independence Day Indonesia.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno