Info

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH posjetila povratnike u Zvorniku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ASOCIJACIJA MOSTOVI PRIJATELJSTVA SA KUD ŽELJEZARA I GUD FILIGRAN-ZENICA U ZVORNIKU-NASELJE LIPLJE ORGANIZOVALA KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM DOMAĆINI SU BILE MZ LIPLJE, SAMARI, SULTANOVIĆI I JOŠANICA

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH nastavlja da posjećuje povratnička naselja širom Bosne i Hercegovine. Do sada smo posjetili preko 50 povratničkik naselja širom BiH. Našim posjetama povratničkim naseljima mi želimo obnoviti i napraviti nove mostove prijateljstva, i na taj način pomoći u održivom povratku u BiH. Naš iskren nijet i entuzijazam već godinama ne gubi na snazi. Svake godine već petnaest godina družimo se sa povratnicima.

Danas smo posjetili povratničko naselje Liplje koje se nalazi 7 kilometara od Zvornika.
Našim posjetama povratničkim naseljima želimo obnoviti i napraviti nove mostove prijateljstva i na taj način pomoći u održivom povratku u BiH.

Naši domaćini su bili predstavnici četiri mjesne zajednice Liplje, Samari, Sultanovići i Jošanica. Prije programa smo posjetili povratničko naselje Divič gdje smo iskoristili priliku da se vozimo čamcima prelijepim jezerom Divič. Poslije dvosatnog odmora stigli smo u naselje Liplje gdje smo prvo posjetili lokaciju logora u kojem su tokom agresije na BiH 1992.godine paravojna jedinica Bijeli orlovi i rezervni sastav tkz. Armije JNA držali u zatočeništvu oko 400 civila-mještana susjednih naselja.

Naš domaćin Mevludina Salihović nam je održao historijski čas o jedinom oslobađanju zarobljenika iz logora vojnom akcijom mještana susjednih naselja. Sa 27 pušaka koliko su imali napali su daleko nadmoćnijeg neprijatelja i uspjeli su da oslobode i protjeraju zlotvore. Nažalost 27 civila je ubijeno u logoru u Lipnju koji je postojao samo 8 dana zahvaljujući hrabrim gazijama.

Poslije posjete bivšem logoru i mjestu zločina koji će po riječima mještana biti muzej vratili smo se do Doma kulture u Liplju gdje smo organizovali kulturno-umjetničko program za povratnike.

U programu su učestvovali članovi KUD Željezara-Zenica i narodni orkestar kao i članovi GUD Filigran-Zenica. Odlične koreografije Arina Kadrića i odlični igrači KUD Željezara su podigli temperaturu u sali Doma kulture u Lipnju. Međutim, atmosfera se dodatno užarila poslije prelijepih interpretacija izvođača sevdalinki i doajena Dževada Mustafića i Hajrudina Halaća Helija. Mlade i talentovane Hana Mehić i Hanah Žerić su takođe izvrsno otpjevale nekoliko sevdalinki i obogatile program. Vođa orkestra Mirza Talić je bio odličan na harmonici kao i njegove ostale kolege iz orkestra.

Veliki broj mještana su velikim aplauzima pozdravljali svaku strofu pjesme. I svi mi koji smo došli iz Zenice smo uživali u prelijepoj atmosferi koju smo zajedno sa domaćinima priredili za prisutne mještane.

Voditeljica programa bila je Sadžida Beganović Isaković koja je takođe obogatila večerašnji program svojim monolozima o domovini i lijepim najavama.

Program koji smo pripremili trajao je preko dva sata. Bilo nam je prelijepo u Lipnju kod Zvornika sa našim herojima- povratnicima koji su iako su izgubili veliki broj voljenih, i kojima su uništeni domovi smogli snage da se vrate, i da iznova počnu graditi život na svom topraku. Zbog toga smo sretni što smo ih barem na jedan dan razveselili, i što smo zajedno igrali i pjevali sa mještanima mjesnih zajednica Liplje, Samari, Jošanica i Sultanovići.

Hvala mnogo našim domaćinima Hajrudin, Mevludinu i drugim prijateljima koji su nas tako lijepo dočekali i za nas pripremili ručak.

Mi se vraćamo u svoju Zenicu sretni što smo realizovali jednu lijepu aktivnost kojom smo željeli pokazati da naši povratnici nisu zaboravljeni i da ih trebamo na sve načine podržavati i ohrabrivati.

Idemo dalje ako Bog da.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno