U regularnom dijelu utakmice bilo je 1:1, a posljednjeg putnika u osminu finala ovog takmičenja na kraju su odlučili penali.

Igrali Čelika nisu griješili s bijele tačke, a na kraju je promašaj Mustafića poslao Zeničane u narednu rundu.

Za mladog trenera Čelika Armina Duvnjaka ovo je sigurno bila najveća pobjeda u dosadašnjoj karijeri.

– Emocije se još nisu slegle do kraja. Danas u gradu sve vrvi, svi ispituju oko utakmice. Svi su zadovoljni. Velika pobjeda, ali mi moramo da zaboravimo meč na narednom treningu jer nam dolaze obaveze u prvenstvu. Za javnost je vjerovatno neočekivana pobjeda, ali vjerovao sam u svoje momke da možemo prirediti iznenađenje jer smo na prijateljskoj utakmici u ljetnom periodu protiv GOŠK-a pokazali da možemo igrati sa ozbiljnim ekipama – kazao je Duvnjak na početku razgovora za Faktor.

Trener Čelika ističe da je vjerovao u svoje izabranike, te da im je bio dodatni vjetar u leđa za ovu senzaciju.

– Najveći problem za našu ekipu su neke lošije utakmice protiv slabijih protivnika. Po meni zbog toga je i prvo poluvrijeme Sarajevo dominiralo i mi smo se svjesno povukli možda malo više nego što sam htio. To je bio plod i pritisak Sarajeva i dobre igre. Vjerovao sam pogotovo nakon posljednjih pet minuta prvog poluvremena gdje se vidjelo da imamo snage. Vjerovao sam da u drugom poluvremenu možemo da zabijemo gol i da pobjedimo ili utakmicu odvedemo na penale. U dogovoru sa igračima rekao sam da moramo izaći visočije i da moramo biti spremni rizikovati pa i kad bi izgubili 5:0 – rekao je Duvnjak.

Iako igraju u trećem rangu bh. fudbala ( Druga ligi FBiH – Centar) igrači Čelika su pokazali odličnu fizičku spremu, te se lavovski borili svih 90 minuta.

– Ja od prvog dana trudim se da prvo sebe usavršavam. Pokušavam da prenesem svo znanje koje smo sticali na edukaciji za trenere. Također i znanje koje sam stekao igrajući i vani i u Premijer ligi. Mislim da treninge radimo na premijerligaškom nivou. Radimo maksimalno ozbiljno, tako da u većini utakmica u drugom poluvremenu napravimo razliku odnosu na protivnika. Protiv Sarajeva nismo to očekivali ali definitivno sam znao da možemo izdržati svih 90 minuta u jakom tempu – istakao je mladi stručnjak, pa nastavio.

Igrali Čelika niti jednom nisu pogriješili u izvođenju penala. Duvnjak otkriva na koji način je odbrao izvođače udarca sa bijele tačke.

– Odmah nakon završetka 90 minuta, u dogovoru sa sekretarom napravio sam listu od pet igrača koji bi trebali izvesti jedanaesterac. Jedan igrač se nije osjećao najbolje pa smo ga zamijenili. Odluka stručnog štaba je bila da penale izvode igrači koji su pokazali u prethodnom periodu na treninzima da su najsmireniji i najsigurniji izvođači jedanaesteraca – dodao je Duvnjak.

Poslije deset odigranih kola u Drugoj ligi FBiH – Centar, Čelik je s 23 boda treći na tabeli iza Koline (27 bodova) i visočke Bosne (24 osvojena boda). Protivnika u osmini finala Kupa naše zemlje tek treba da saznaju.

– Što se tiče prvenstva to je naš prioritet. Ove sezone je dosta ozbiljna liga, što se pokazalo i u Kupu jer je nekoliko ekipa iz naše lige igralo šesnaestinu finala. To je po meni veliki uspjeh. Što se tiče prvenstva definitivno idemo na ulazak u Prvu ligu Federacije, vjerujem da ćemo to ostvariti. U nekim utakmicama imali smo nesreću da nam protivnik dva, tri puta pređe polovinu terena i primimo gol i napravimo neočekivani kiks. Sve je to fudbal. Ne pitamo se samo mi, protivnik želi pobjedu ali vjerujem da ćemo do kraja prvenstva biti na prvom mestu.

Što se tiče Kupa idemo od utakmice do utakmicem kao i do sada. Vidjet ćemo koga ćemo izvući u žrijebu, ali mislim da su momci spremni da igraju na dva fronta kao što smo dosad pokazali – rekao je trener Čelika.

Čelik u rosteru ima veliki broj mladih igrača koji su prošli omladinski pogon crveno-crnih. Uz nekoliko iskusnih igrača sa premijerligaškim iskustvom (Aladin Isaković, Fenan Salčinović, Mahir Karić) Duvnjak je uspio napraviti dobitnu kombinaciju.

– Zenica je uvijek imala dobar omladinski pogon, odnosno Čelik. Za mene nije nikakvo čudo što u Zenici ima mladih igrača, samo treba biti strpljiv sa njima. Ja sam imao tu sreću da dosta igrača koji su u prvom timu vodio i u juniorima.Dobro znam njihove kvalitete. Dobro znam njiove mane, znam kako da ih sakrijem. Moramo biti strpljivi kada ne bude najbolja utakmica tih igrača. Mislim da uz pomoć starijih igrača koji svojim savjetima, ponašanju na treninzima i utakmicama može samo doprinijeti u narednom periodu da se ovi momci izgrade u odlične igrače.

Ukoliko uđemo u Prvu ligu Federacije sa njima ćemo biti ozbiljan konkurent svakoj ekipi i za sami vrh. Korak po korak. Na njima je da rade i da su predani na treninzima. Onda neće biti čudno ni da završe u nekim ozbiljnim ligama – zaključio je za Faktor trener Čelika.

Autor: faktor.ba