Info

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Koksara se trajno gasi 25. i 26. aprila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ArcelorMittal Zenica obavještava građane Zenice da će, kako je najavljeno u martu ove godine, rad Koksare biti trajno obustavljen 25./26. aprila 2024.

Proces obustave rada pogona Koksara planiran je za četvrtak, 25.04.2024. od 9:30 sati prestankom loženja baterije, nakon čega će u 10:00 sati uslijediti zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do ponoći 25.04.2024. (24:00 sati), kada bi trebalo u potpunosti prestati sa generisanjem koksnog plina.

Ovaj proces je u skladu sa predviđenim procedurama za ovakve slučajeve i ne predstavlja opasnost za radnike pogona, niti za građane grada.

Osim toga, obavještavamo građane Zenice da je prilikom pražnjenja koksnih peći moguće da na svakih 40 minuta dođe do emisije iz ovog izvora, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te se unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju.

Kompanija je poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče bezbjedno i sa minimalnim utjecajem na okoliš.

Važno je naglasiti da će nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici biti svedene na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine.

Kao odgovoran građanin ove zemlje i grada Zenice, ArcelorMittal Zenica će nastaviti da smanjuje svoj utjecaj na okoliš i posluje u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole.

Istovremeno, Kompanija će ulagati sve napore da osigura dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici.

Saopćenje AMZStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno