Biznis

ArcelorMittal osvojio proizvodnju rebrastog čelika

ArcelorMittal osvojio proizvodnju rebrastog čelika
ArcelorMittal
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ArcelorMittal osvojio proizvodnju rebrastog čelika- Na prostoru bivše Jugoslavije bilo je ukupno šest čeličana, no većinom su propale i zatvorene, s izuzetkom zeničke Željezare koja i danas predstavlja kičmu cijelog metalskog sektora BiH.

Nakon privatizacije, bivša Željezara Zenica, posluje u sastavu multinacionalne kompanije ArcelorMittal, i bilježi solidne poslovne rezultate uprkos snažnim turbulencijama na svjetskom i evropskom tržištu gdje su propale nebrojene tvornice čelika. Već nekoliko godina zaredom, zenički ArcelorMittal predvodi listu najvećih bh. izvoznika, i što je možda još važnije, zenička tvornica je najveći neto izvoznik u BiH, budući da skoro 90 posto repromaterijala nabavlja u BiH.

Zenički pogon ArcelorMittala odolijeva sve većim tržišnim iskušenjima, što je prvenstveno posljedica novih investicija u modernizaciju proizvodnje. Nove tri investicije zeničke čeličana svečano su promovirane jučer uz prisustvo federalnih i kantonalnih zvaničnika, te dužnosnika Grada Zenice. U hotelu Zenica u petak je održana ceremonija kojom je ozvaničeno puštanje u rad tri značajna projekta kompanije ArcelorMittal.

Radi se o dva okolinska projekta – hibridni filter u pogonu Aglomeracija, te nova zasipna mašina u pogonu Koksara, kao i projektu razvoja novog proizvoda – rebrasti čelik u koturu u pogonu Valjaonice.

Kada je riječ o razvoju novog proizvoda ArcelorMittal Zenica je ovom investicijom od 10,4 mil KM postao jedina fabrika ArecelorMittala Evrope koja proizvodi rebrasti čelik.

– Ovaj projekat nudi efikasnost u pogledu smanjenja količine otpada i skladišnog prostora. Ovo će povećati konkurentnost naše kompanije na vrlo važnom dijelu tržišta. Da bi smo bili održivi moramo da obratimo pažnju na poboljšanje utjecaja na životnu sredinu i efikasnu proizvodnju proizvoda visokog kvaliteta, kako bismo ispunili očekivanja naših potrošača. Projekti koje danas najavljujemo su vrlo važan dio tog cilja – kazao je generalni direktor ArecelorMittala Biju Nair.

Dodao je da ArcelorMittal Zenica ispunjava svoja obećanja, čak i u vrlo zahtjevnim vremenima u domenu poslovanja, što potvrđuje čvrstu predanost izgradnji dugoročne, održive budućnosti za proizvodnju čelika u Zenici.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno