Zenica

Arcelor Mittal do 2020. Zeničanima će osigurati novi sistem zagrijavanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Arcelor Mittal do 2020. Zeničanima će osigurati novi sistem zagrijavanja – Predstavnici kompanija Luka Ploče, Elektoprivrede Bosne i Hercegovine, BH-Gasa, Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine i Arcelor Mittala iz Zenice danas su na sastanku razgovarali o novom mitalovom projektu i puštanju u pogon novih postrojenja za grijanje u gradu na Bosni.

Generalni direktor Arcelor Mittala Zenica Biju Nair nakon današnjeg jednosatnog sastanka je kazao da Mittal od 2004. priprema strateški plan, da je 2008. godine pokrenuta proizvodnja čelika koja uspješno traje već deset godina.

“Predstavnici nekoliko jakih i važnih privrednih kompanija iz Bosne i Hercegovine danas su razgovarali koliko ustvari zajedno možemo uraditi i doprinijeti ovome društvu. Našim partnerima moramo predstaviti naš plan za narednih pet godina – strategija, razvoj. biznis, ekonomija i pripremiti sve za investicije u budućnosti. Samo ako jedan lanac pukne u ovome nizu kompanija sve će se raspasti, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je Nair te je dodao kako mu je u novom projektu grijanja u Zenici pomogao direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Kako je rekao, puštanje novih kotlova u rad, kada je riječ o grijanju u Zenici, očekuje se do 2020. godine.

Komercijalni direktor Luke Ploče Tomo Krivić nakon sastanka je izjavio da je Arcelor Mittal njihov historijski partner, a što je nekoć bila Željezara Zenica.

“Željezara Zenica je bila najznačajniji korisnik usluga u historiji Luke Ploče, a i danas je tako. Drago nam je da možemo svjedočiti razvojnim planovima Arcelor Mittala jer to i nama daje optimističan pogled u budućnost, jer smo veoma povezani. Jedni drugima uzajamno pomaženo”, izjavio je Krivić.

Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) smatra kako je Arcelor Mittal iz Zenice jedan od najvećih i najpoželjnijih kupaca električne energije od Elektroprivrede BiH.

“Mi možemo ispuniti apsolutno sve dijagrame koji su potrebni za tehnologiju Arcelor Mittala i bez ustručavanja ističu da smo im mi poželjan partner. Mi s posebnom pažnjom pratimo i ovaj novi projekt, tj. nove izvore energije za grad Zenicu u kojem će se energana zamijeniti potpuno novom tehnologijom što će biti jedan veliki iskorak u ekološkoj slici Zenice. Za jednaku cijenu ćemo imati mnogo stabilnije grijanje”, pojasnio je generalni direktor EPBiH.

Da je riječ o velikom i potpuno novom projektu, potvrdio je i direktor Željeznica FBiH Enis Džafić koji je kazao da su teme sastanka bili sadašnji i budući projekti i kampanje kompanije Arcelor Mittal i da su u cijelom lancu skupljeni svi sudionici.

Željeznice FBiH će u svrhu novog projekta zeničke kompanije osigurati novi broj lokomotiva kako bi se povećani broj roba mogao isporučiti za potrebe Arcelor Mittala.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno