Biznis

Arapi kupuju hiljade duluma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele kupiti čak 12. 000 duluma zemlje u Bosni i Hercegovini, a jako su zainteresirani za Hercegovinu, potvrdila je za Dnevni list direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki, koja u ime arapskih partnera traži zemlju u BiH. Njezini partneri, kaže, ovih dana stižu u BiH, kako bi obišli neke od potencijalnih lokacija koje im je agencija pronašla. Najviše bi odgovaralo, kaže, kada bi se našla zemlja u napuštenim selima, kako bi Arapi mogli kupiti velike površine na jednom mjestu.

Dnevni list je nedavno objavio informaciju kako su Arapi zainteresirani za kupnju zemlje u Hercegovini te da agenti za nekretnine na terenu Hercegovine traže potencijalne kupce. Navodno se traži poljoprivredno zemljište za proizvodnju organske hrane. Ova informacija odjeknula je u javnosti, jer na području Hercegovine do sada nisu zabilježeni slučajevi kupnje nekretnina od Arapa, dok je to u Sarajevu i okolici postala masovna pojava.

“Moji partneri su iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. U Hercegovini žele kupiti zemlju za proizvodnju hrane. Radi se o kompaniji Al-Shourafa group, a imaju registriranu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group. Oni žele u BiH kupiti 12.000 duluma. To je velika površina”, navodi Delki i ističe da se radi o ozbiljnim kupcima, a ne prevarantima.

“Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini i u Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru kvadratnom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM”, otkriva Delki. Dodaje da je po ovim cijenama našla zemlju na području Bihaća. Radi se o napuštenoj zemlji koja se ne obrađuje. Prema njezinim riječima, Srbi su Talijanima u Dubici prodali velike površine napuštene zemlje po euro za metar četvorni. Ona stoga traži zemlju u napuštenim selima koju bi ponudila za kupnju Arapima.
Agentica nekretnina ističe kako njezini poslovni partneri nisu prevaranti, već ozbiljni biznismeni. Oni će u Hrvatskoj praviti tvornicu. Na Krku će graditi hotel. Kod nas ne investiraju jer mi nismo u EU-u. Pravit će džemove koje će plasirati na europsko tržište”, navodi naša sugovornica.

U BiH vlada veliko nepovjerenje prema kupcima iz arapskog svijeta. Veliku prašinu još prije dvije godine podigla je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio da ”postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300.000 i 500.000 ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH”.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti, u BiH boravi nekoliko hiljada osoba iz arapskog svijeta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno