Biznis

APSURDNI PROPISI: Evo šta iz BiH u Hrvatsku možete unijeti, a šta nikako ne smijete!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Putujete li iz zemlje koja nije članica EU-a, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako, naprimjer, iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma svježe, usoljene, očišćene, sušene ili kuhane ribe, kozica, rakova, dagnji i kamenica, dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt. I ostali su mliječni proizvodi – sir, vrhnje, maslac – na strogoj zabrani. Dopušteno je legalno unijeti u RH samo do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad, te isto toliko meda ili jaja, kao i hrane za kućne ljubimce.

Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, u Hrvatsku se za osobnu potrošnju može unijeti samo tropsko voće: banane, ananas, datulje, durian i kokos. Zabranjen je unos zemlje i supstrata za sadnju, kao i sadnica vinove loze, citrusa i sjemenskoga krumpira. Krumpir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer, rotkvica, kupus, cvjetača, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, rajčice, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u Hrvatsku iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata koji je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi.

Putnici iz trećih zemalja u svom ličnom prtljagu mogu u RH unijeti robu uz oslobađanje od uvoznih davanja bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu, te 430 eura u zračnom i pomorskom prometu. U RH se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duhana, 10 mililitara e-tekućine, 4 litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga, putnici koji u svojoj prtljazi nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura ili više obvezni su to prijaviti carinskom službeniku. Također su dužni prijaviti kućnog ljubimca, koji mora imati veterinarski certifikat ili putovnicu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno