Naše

APSURDISTAN ZENIČKIH PODJELA: Ove zime će jednu traku na GGM-u čistiti ALBA, a drugu Doboj-putevi?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ne, nije skrivena kamera, niste akter reality-programa i ne čitate neki šaljivi tekst sa nekog takvog portala. Tokom predstojeće zime, kad padne snijeg i stegnu minusi, na Glavnoj gradskoj magistrali (GGM) u Zenici u istom pravcu kretanja, ako se ne promijene apsurdne odluke, Zeničani će sretati dva komunalna preduzeća, i to jedno zaduženo za desnu traku, a drugo za lijevu-preticajnu!

Ne, zaista se ne šalimo. Taman kad pomislimo da nas apsurdi zeničkih “podjela” i kaprica ne mogu odvesti dalje u ovom teatru apsurda, nadležni nas iznenade. I to, po običaju, negativno. Dokaz za to leži u Odluci o zimskom održavanju puteva, kojeg su donijeli nadležni u Gradskoj upravi, a koja je javno objavljena na stranici Gradske uprave Zenica. LINK

Kako će čistiti kružne tokove?

Prema navedenom na stranicama 7. i 8. Odluke, u ulicama Zmaja od Bosne, Sarajevska do raskrsnice sa ulicom Prašnice, te Branilaca Bosne, Kantonalna direkcija za ceste će održavati jednu kolovoznu traku, a drugu će čistiti Grad Zenica, odnosno firme koje ove dvije institucije odaberu!

– Grad Zenica je i ove godine odabrao da gradsko područje održava ALBA i jasno im je skrenuta pažnja da čiste samo jednu kolovoznu traku. Da li su se dogovorili sa ovima iz Kantona hoće li to biti desna ili lijeva, preticajna, ne znamo, ali što se Grada tiče, održavati će jednu traku od fontane kod Željezare do Prašnica i jednu od Prašnica ka Željezari, ističe naš izvor iz Gradske uprave.

Naš sagovornik nije znao reći kako će čišćenje biti organizovano na kružnim tokovima, te ko je nadležan za zaustavne trake i stajališta, ali je za pretpostaviti da je to posao onog ko bude održavao desnu “sporiju” traku 🙂 Nezvanično, posao za ZDK će dijelom uradici Ceste FBIH zbog zatvaranja tunela Vranduk, a za njih firma Doboj-putevi iz Doboj juga. Još nemamo potvrdu ovih navoda.

Kako saznaje Zenicablog, tu apsurdima nije kraj.

Ulica koja je u sastavu regionalnih cesta ZDK je Travnička, Fakultetska-ZAVNOBIH-a-Tetovska (do okretnice autobusa), te na tom potezu Grad i firma-ugovarač uopće neće čistiti cestu, ali hoće – trotoar.

Možemo samo pretpostaviti šta će se dogoditi kada grtalica sa ceste “potjera” snijeg na trotoar ili obratno, kad čistači trotoara (3.005 metara) bace snijeg na kolovoz.

Raspitali smo se i kako je “stvar funkcionisala” ranijih godina. Naš sagovornik kaže da se problem održavanja pojavio posljednje tri zime, kada je Gradska uprava odbila da plaća čišćenje GGM-a, smatrajući to poslom Kantona, jer se “preklapaju” dionice lokalnog i regionalnog puta.

– Izvođač za Grad je bila ALBA, a za kanton ALMY, pa su se oni dogovorili da “prebiju” kilometražu i obaveze, ali je svako uzimao dio posla. Ove godine ALMY ne radi taj posao, a kantonalna Direkcija je dio posla prepustila Cestama FBiH, kaže naš sagovornik.

Čišćenje samo od 22 do 5 ?

Tu ne prestaju problemi i zavrzlame. Prema izvorima Zenicabloga, Ceste Federacije, koja obavljaju radove u tunelu Vranduk, obavezale su se da će održavati ulice, kojima se odvija alternativni saobraćaj za vrijeme zatvaranja tunela.

To je upravo dionica od Tetova preko ulice ZAVNOBIH-a do Fakultetske, te dalje GGM-om odnosno Sarajevskom ka Drivuši, odnosno prema Raspotočju, Prašnicama i dalje sve do Drivuše.

– Ono što izgleda u Gradu i kantonu ne znaju, jeste da su “Doboj putevi”, koji održavaju magistralni put za Ceste FBiH, obavezali su se navodno na zimsko održavanje samo u periodu od 22 do 5 ujutro, u periodu kad je zatvoren tunel Vranduk, odnosno magistralni put M17. To znači da će ovu jednu traku GGM-a i obje trake puta ka Tetovu, firma zadužena od Kantona čistiti samo noću, a za dnevno održavanje izgleda da nema firme, navodi naš sagovornik.

Obratili smo se Gradskoj upravi Zenica i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Ministarstvu za promet i komunikacije, te Direkciji za ceste ZDK, da nam pojasne ovu apsurdnu situaciju.

U nastavku vam javno prenosimo pitanja koja smo im, istovremeno, poslali. Kad i ako dobijemo odgovor od jedne, dvije ili sve tri institucije, biće vam preneseni, kada ćemo, nadamo se, potaknuti izvođače i investitore, da konačno sjednu i dogovore se.

Također, nadležne smo upitali i ko će ako su se ovako “dogovorili” za najosjetljiviji dio godine, zimu, tokom ljeta “icrtavati” linije, “zebru”, ko je nadležan za središnju isprekidanu/punu liniju…..ali smo, za svaki slučaj priupitali, da je li je toliko “sporni” GGM nakon toliko godina konačno dobio upotrebnu dozvolu za korištenje….

UPIT GLASI:

_________________________________________________________________________________________________
Poštovani
Iz Programa rada zimske službe Grada Zenica za sezonu 2019/2020, objavljenog na linku
http://www.zenica.ba/fileadmin/user_upload/PDF/2019/PROGRAM_RADA_ZIMSKE_SLUZBE_FINAL.pdf vidljivo je da će dio Glavne gradske magistrale (GGM) odnosno Sarajevske ulice, kao i cijeli potez prema Tetovu (ZAVNOBIH-a) u zimskom održavanju puteva održavati firma koju odabire Direkcija za ceste ZDK, a ne Gradska uprava.

S tim u vezi molimo vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja:

– Da li je od izgradnje GGM-a do danas IKAD bio takav raspored da polovinu rute GGM-a održava Kanton, a drugu Gradska uprave, odnosno firme kojima je povjeren posao.
– Da li imate informaciju da li je Direkcija za ceste odabrala izvođača, odnosno da li ste u kontaktu sa njima oko održavanja
– Da li vam je poznat ijedan slučaj u kojem je nadležnost organa, odnosno izvođača podijeljena po središnjoj crti?
– Ne želimo zvučati sarkastično, ali ako je takva podjela kod Zimskog održavanja puteva, ko brine u pomenutoj dionici u preostalih osam mjeseci, odnosno, ko ih pere, “izvlači” linije, “zebre”…
– Da li očekujete mogućnost da u ulici ZAVNOBIH-a, jedan izvođač drugome “prebacuje odgovornost”, a time i snijeg, povećavajući troškove, obzirom da je za cestu zadužena jedna firma (kanton), a za trotoar druga (Grad).
– Da li je, te i ako jeste, s čije strane, bilo pokušaja da se ova, po nama apsurna situacija prebrodi angažiranjem jedne firme ili “prebijanjem” troškova…
– Obzirom da je u javnosti prethodnih godina više puta objavljen podatak da veći dio GGM-a, od Kružnog toka kod “Tena” do Bojinog vira NE POSJEDUJE upotrebnu dozvolu, da li se situacija po tome promijenila, obzirom da barem polovinom saobraćajnice upravlja Grad, a drugom polovinom Kanton (u zimskom periodu). Da li postoji upotrebna dozvola i ako postoji, za koju dionicu/dio pomenute saobraćajnice.

Hvala. Nadamo se da će čitaoci našeg Portala ovaj put dobiti odgovor na ova aktuelna pitanja. Zenicablog tim.
________________________________________________________________________________________________________________



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno