Info

Apel Udruženja poslodavaca Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani Premijeru, Izražavamo nezadovoljstvo Narebom Vlade ZE-DO kantona od 19.03.2021.godine , donešenoj na prijedlog Kriznog štaba kojom se uvodi policijski sat u trajanju od 21 sat do 5 sati kao i zabrana rada predškolskim ustanovama u ZDK u narednih četrnaest dana.

Kao Udruženje koje je uvijek imalo sluha za probleme  građana Zenice i šire i ovaj put smatramo da je zdravlje svih nas na prvom mjestu. Isto tako smatramo da sve Naredbe Vlade ZE-DO kantona moraju biti dobro promišljene , argumentovane  i ne smiju biti donešene na štetu bilo koga. Ovim putem apelujemo da Vlada ZDK poništi Naredbu o zabrani rada predškolskih ustanova ZDK, koju smatramo neosnovanom, diskriminirajućom i donesenom bez plana ublažavanja posljedica koje će se odraziti na djecu, roditelje i zaposlene u predškolskim ustanovama.

Pomenuta Naredba će imati i negativan efekat na rad ugostiteljskih objekata , koji su i do ove Naredbe pretrpjeli ogromnu finansijsku  štetu u protekloj godini.

Skraćenje rada ugostiteljskih objekata za dva sata u toku dana teško da će doprinjeti poboljšanju epidemiološke situacije ali sigurno hoće ugroziti finansijsku situaciju u ovoj djelatnosti.

Ukoliko je donošenju Naredbe prethodila analiza Vlade o negativnim efektima koje će ista  prouzrokovati na finansijsku situaciju pojedinih privrednih subjekata ( ugostitelja i  privatnih  predškolskih ustanova ) i ukoliko je Vlada opredjelila sredstva u budžetu za pomoć  tim privrednim subjektima , onda  Naredba može biti prihvaćena , u suprotnom je za nas potpuno neprihvatljiva .

U budžetu koji je prihvaćen za 2021. godinu u istom danu kada je i Naredba donesena , barem prema onome što je objavljeno u medijima, ne vidi se da je planirano bilo kakvo povećanje izdvajanja za pomoć privredi u ovako teškom periodu. Dakle, nisu opredjeljena finansijska sredstva  kojima bi se pomoglo onima kojima se ograničava / onemogućava rad.

Mjere koje sada treba preduzimati jesu vakcinisanje stanovnika a ne donošenje Naredbi o  parcijalnim  zabranama  rada.

Privrednici žele i moraju da rade u svim uslovima pa i u uslovima ovako teške epidemiološke situacije. Spremni smo da platimo vakcine za  naše  zaposlene , samo  nam omogućite nabavku vakcina.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno