Kultura

Ansambl ”Fugato” održao koncert u Mostaru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ansambl ”Fugato” iz Zenice, koji izvodi srednjovjekovnu muziku, održao je u četvrtak navečer koncert u Mostaru, u sklopu Napretkove sedmice kulture. Premijerno su  izveli numeru ” Kulin ban” s tekstom Povelje Kulina bana Dubrovčanima, koju je komponovao voditelj ansambla Ado Klobodanović.

Mostarska je publika uživala u izvođenju duhovne glazbe koja korijene ima u srednjovjekovlju kao dijelu naše civilizacije. Muzika koju su izvodili svirana je na srednjovjekovnim dvorovima, veselicama ali i u katedralama, saopćeno je iz HKD-a Napredak-Glavna podružnica Mostar.

Ansambl ”Fugato” postoji od 2009. godine. Tokom proteklih godina istraživali su različite žanrove i konačno odredište pronašli u srednjovjekovnoj muzici.

Kroz špansku, francusku i italijansku srednjovjekovnu muziku tragaju i za muzikom tvrđava Bosne i Hercegovine na kojima su pronašli svoj podij za vlastiti izričaj. Trenutno su u projektu afirmiranja naše kulturne baštine kroz komponovanje srednjovjekovnih bh tekstova.

Voditelj Fugata Ado Klobodanović zahvalio je HKD Napredak Glavnoj podružnici Mostar na prilici da prvi put gostuju u Mostaru.

”Nadam se kako će saradnja s Napretkom biti nastavljena i na drugim projektima na kojima ćemo duh srednjovjekovlja donositi publici. Izvođenje takve muzike izazovan je posao jer se prilagođava modernim instrumentima”, kazao je Klobodanović.

Predsjednik Napretkove podružnice u Mostaru Miroslav Landeka zahvalio je na nezaboravnom koncertu.

”Napredak gradi mostove među ljudima, pa je tako i nastala večerašnja suradnja spojivši Mostar i Zenicu.  Nastavit ćemo s promocijom kulture i gradnjom mostova i ubuduće, kazao je Landeka.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno