Biznis

Andelija: EPBiH ne može ispuniti nalog Vlade FBiH jer bi bilo protivzakonito, rudari najavljuju proteste u Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine po svemu sudeći neće postupiti po nalozima Vlade FBiH prema kojima se traži da se ispuni sporazum potpisan 3. jula 2023. godine između Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica i uprave ovog preduzeća.

– Jučer su u EPBiH stigla dva naloga, od premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića. Premijer je poslao konkretan dopis za razliku od Lakića koji je ostao nedorečen, preporučivši da se otklone određene nejasnoće iz sporazuma koji su potpisali Sindikat i uprava rudnika.

Moram upozoriti Nikšića da se plaća ne može isplatiti s računa EPBiH, to je jednostavno protivzakonito. Ukoliko se bude insistiralo na tome, neka Vlada FBiH promijeni upravu EPBiH jer ova se sigurno neće upuštati u radnje koje su protivzakonite – kazao je za Faktor Admir Andelija, direktor EPBiH.

U razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH kazano nam je da i njihove informacije upućuju da će iz EPBiH dobiti negativan odgovor, što znači da rudari RMU Zenica neće dobiti plaću za juni i topli obrok.

Istakli su da će nastaviti borbu za svoja zakonom predviđena prava, a najvjerovatnije će u utorak održati proteste pred zgradom EPBiH u Sarajevu. Podsjećamo, tridesetak rudara zeničkog pogona Raspotočje, koji su od utorka, u 15 sati, protestirali u jamama zbog neisplaćene plaće i toplog obroka, jučer poslijepodne prekinuli su štrajk pod zemljom.

Nešto ranije direktor RMU Zencia Mensur Hukić kazao je da je osnovni razlog neisplate plaće radnicima neispunjenje plana proizvodnje.

– Ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza.

Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca – istakao je Hukić.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno