Biznis

Andelija: Dobili dozvolu za HE Janjići, nismo odustali ni od HE Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, u izjavi za “Avaz” potvrdio je kako je u planu smanjenje broja radnika u rudnicima u BiH kao dijela šire dugogodišnje strategije da naša država počne prelaziti na alternativne energente.

– Restrukturiranje rudnika je u toku i to je projekat koji nije kratkoročan, nego je to dugogodišnji period u kojem ćemo na jedan zakonski ispravan, socijalno prihvatljiv način doći do potrebnog broja uposlenika. Način zbrinjavanja je propisao zakon, našli planovi su da se osnuju nova zavisna društva koja će biti servisi rudnicima i da dio uposlenika iz rudnika pređe u ta nova zavisna društva, a da, naravno, jedan dio uposlenika koji ne bude zadovoljavao svojom stručnom kvalifikacijom, bit će im ponuđeni programi prekvalifikacija, prebacivanje na radna mjesta koja su potrebna za proces. U tom periodu doći do prirodnog odliva, mi sada imamo negdje oko 7.200 uposlenih u 7 rudnika, svake godine oko 500 ljudi odlazi, uglavnom kroz penzionisanje,

Andelija smatra da ovaj program ipak neće dovesti do značajnijih socijalnih nemira.

– Nijedno pravo uposlenih ovim procesom neće biti ugroženo. Ni kolektivni ugovor ni zakon o radu.

Andelija upozorava da je ugalja postao veoma nepopularan energent u svijet te da se i u BiH aktivno radi na prelazak na alternativne načine dobijanja energije.

– Već je i Kanton Sarajevo donio odluku da od 2021. nema korištenja uglja u privatnim ložištima. Nadam se da će taj primjer koristiti i ostali kantoni, posebno Tuzlanski i Zeničko-dobojski gdje su ovi problem s koncentracijom opasnih materije u zadnje vrijeme izraženi. Upravo je to razlog da učinimo tu energetsku tranziciju, da od zemlje koja je oslonjena na proizvodnju uglja u nekom razumnom periodu počnemo iz obnovljivih izvora proizvoditi energiju. Potreba za ugljem je i kod nas i regionu sve manja.

U tom cilju, navodi, da u BiH već intenzivno ulaže u projekte za alternativne načine dobijanja energije.

– Ulažemo u projekte iz obnovljivih izvora, Podveležje vjetropark treba da bude stavljen u pogon, dobili smo nedavno i od Gradskog Vijeća Zenica dozvolu za izgradnju Hidroelektrane na rijeci Bosni, nećemo odustati i od Vranduka dok se ova arbitraža ne završi pred arbitražnim vijećem, imamo i vjetropark Vlašić u planu, zato su se stekli preduslovi, hidroelektrana Ustikolina i naravno, solarne elektrane, navodi Andelija u razgovoru za “Avaz”.

Avaz



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno