Posuđeno

Analiza: Zmajevi protiv Andore i Belgije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za razliku od klupskog, u kojem se klupko tek počinje zapetljavati, reprezentativni fudbal polahko ulazi u svoju završnicu kad ćemo saznati učesnike Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine. Fudbalska selekcija BiH ima dva ispita pred sobom, od kojih je prvi mnogo teži. Izabranici Mehmeda Baždarevića 3. septembra igraju u gostima kod Belgije, a tri dana kasnije na svom terenu protiv Andore. Pogled na tabelu nije nimalo ugodan.

Loš start u kvalifikacijama, turbulencije na selektorskoj poziciji, a rezultat svega toga je zasad peto mjesto i samo osam osvojenih bodova od mogućih 18. Međutim, ne vrijedi žaliti za onim što je prošlo, trebamo se okrenuti novim preprekama i pokušati se plasirati na Evropsko prvenstvo. Nakon Izraela, sljedeća ključna utakmica je u Belgiji.

Za mečeve s Belgijom i Andorom selektor Mehmed Baždarević je pozvao 24 fudbalera, s tim što će se nakon završenih obaveza u U21-reprezentaciji Armin Hodžić i Riad Bajić priključiti A-timu. Posljednji meč kod Belgijanaca, ostao nam je u veoma lijepom sjećanju. Pobijedili smo sa 4:2, no, u odnosu na taj period mnogo se toga promijenilo. Iz te ekipe jedino su još u reprezentativnom dresu Edin Džeko i Emir Spahić.

U ovim kvalifikacijama i u prvoj utakmici s njima remizirali smo 1:1 i uvjerili se da Belgijanci nisu takav bauk kakvim se predstavljaju, iako se trenutno nalaze na drugom mjestu FIFA-ine rang-liste. Usprkos prilično mučnoj atmosferi koja je vladala oko reprezentacije, tražila se selektorova glava, ipak smo utakmicu odigrali na visokom nivou, jer smo uz malo sreće mogli i do sva tri boda.

Sličnom scenariju nadamo se i narednog četvrtka. Naš najveći adut sjedi na klupi Belgije – selektor Marc Wilmots. Ne uživa veliki respekt u Belgiji i mnogo je onih koji smatraju da ekipa ima mnogo veći potencijal od onog što prikazuje na terenu, a razlog je upravo loše vođenje s klupe. Belgijsku selekciju odavno bije glas da je jedna od najjačih selekcija Evrope, ali rezultati koje ostvaruju nisu onakvi kakvi se očekuju. Ono što selektora Baždarevića može utješiti jeste što ponajbolji Belgijanac, Eden Hazard, na početku prvenstva u Engleskoj ne igra u formi u kakvoj smo ga navikli gledati. Namjerno rekoh “utješiti”, a ne “obradovati”, jer Belgijanci osim Hazarda imaju barem još pet-šest igrača koji nam mogu napraviti velike probleme. Jedan od njih je Kevin De Bruyne koji, za razliku od Hazarda, igra odlično u Wolfsburgu.

Kad je riječ o našem timu, u odnosu na prošli spisak tu su i neke novajlije. Jasmin Burić, golman Lecha, zatim Marin Aničić (Astana), Mario Vrančić (Darmstadt) i Josip Kvesić (Antalyaspor). Burić je golman koji se već duži period spominje u kontekstu reprezentacije. Odličnim i konstantnim igrama u Lechu U ovim kvalifikacijama i u prvoj utakmici s njima remizirali smo 1:1 i uvjerili se da Belgijanci nisu takav bauk kakvim se predstavljaju, iako se trenutno nalaze na drugom mjestu FIFA-ine rang-liste , prvaku Poljske, zaslužio je da bude dio nacionalnog tima, uz Begovića i Šehića. Pomalo je iznenađujuć poziv Aničiću, stoperu iz kazahstanske Astane, s obzirom na to da smo sasvim dovoljno pokriveni na toj poziciji (Spahić, Vranješ, Šunjić, Bičakčić). Prošle sezone odigrao je 24, a ove šest utakmica i to u kvalifikacijama za Ligu prvaka jer nacionalni šampionat Kazahstana još nije počeo.

Vrančić je konačno riješio svu potrebnu paprilogiju i za njega više nema prepreka za nastup u dresu reprezentacije. Njegov Darmstadt je dobro otvorio sezonu, a on je protiv Schalkea u posljednjoj utakmici igrao 50 minuta, dok je u prvom kolu protiv Hannovera bio na klupi. S obzirom na to da je ljevak, a nemamo ih mnogo u timu, može veznom redu donijeti novu dimenziju. Igra na poziciji zadnjeg i centralnog veznog. Posljednji od novajlija je Josip Kvesić, dojučerašnji član Željezničara, koji je ovog ljeta pojačao Antalyaspor. Odlično se uklopio u novi tim i u prva dva kola zabilježio je dvije asistencije. Kvesić će biti alternativa Kolašincu na lijevom beku, a s obzirom na to da je ofanzivniji od Seada, nije isključeno da u drugoj kvalifikacionoj utakmici protiv Andore zabilježi svoje prve minute u reprezentativnom dresu.

Svoju šansu protiv Belgije trebali bi, kao i u prvoj utakmici, tražiti po bokovima. Njihova krila (Hazard, De Bruyne) i nisu baš tipovi igrača koji vole pomagati odbrani, što našim krilima (Lulić, Višća ili Hajrović) ostavlja dovoljno prostora da stalno “maltretiraju” njihove bekove koji su slabiji dio tima. Ključno će biti i posjedovanje lopte. Ako uspijemo dovoljno dugo držati loptu u nogama i dobijemo bitku na sredini terena, bit će to prvi veliki korak ka pobjedi. Ali u tome ujedno leži i velika opasnost, jer svaki gubitak lopte znači i brz protunapad Belgijanaca, njihovo najjače oružje.

Odbrana uvijek mora biti na oprezu, pogotovo moramo biti spremni na kvalitetnu defanzivnu tranziciju, jer kad se na vaš gol sruče Hazard, De Bruyne, Benteke/Lukaku i Mirallas ili Chadli, to izgleda poput invazije na Normandiju. Ipak, i posljednji put kad smo putovali u Belgiju oni su bili favoriti. Ništa manje nego danas. Ne bismo imali ništa protiv sličnog scenarija.

A. Ruhotina / Novo vrijeme



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno