Info

Analiza stanja u srednjem obrazovanju

Analiza stanja u srednjem obrazovanju
Analiza stanja u srednjem obrazovanju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Analiza stanja u srednjem obrazovanju- Vlada FBiH prihvatila je Izvještaj za 2015. godinu o postignutom napretku u izvršavanju ciljeva i mjera iz Operativnog plana aktivnosti na provođenju mjera i preporuka sadržanih u Analizi stanja u oblasti srednjeg obrazovanja s prijedlogom mjera za usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, kaže se u ovom izvještaju, u 2015. godini izradilo Informaciju o mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja sa dvogodišnjim trajanjem u FBiH. Ovu mjeru su do sada implementirali Sarajevski, Bosansko-podrinjski i Unsko-sanski kanton.

U Unsko-sanskom kantonu su, u skladu s dokumentom Strateški pravci razvoja karijerne orijentacije u FBiH za period 2015.-2020. godina, predložene izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju, kojim predviđa uvođenje novih programa karijerne orijentacije u sve srednje škole, do je u Bosansko-podrinjskom kantonu donesen Pravilnik o profesionalnoj orijentaciji, koji se provodi u osnovnim školama u ovom kantonu.

U Tuzlanskom kantonu je u primjeni oko 50 posto modularnih nastavnih planova i programa, a Pedagoški zavod ovog kantona educira nastavnike za njihovu primjenu. U Bosansko-podrinjskom kantonu primjenjuju se modularni nastavni planovi programi za porodice zanimanja za koje su izrađeni.

U Izvještaju je navedeno i da su zakone o obrazovanju odraslih donijeli Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Bosansko-podrinjski, Zapadnohercegovački i Kanton Sarajevo.

Prema informacijama Federalnog zavoda za zapošljavanje, pokrenut je Program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje, čiji je cilj priprema za rad najmanje 1.100, i od tog broja zapošljavanje najmanje 770 osoba.

Program je fokusiran na nezaposlene koji nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada je riječ o novim metodama i tehnologijama rada u sektoru privrede (metaloprerada, drvoprerada, tekstil, turizam i ugostiteljstvo, prerađivačka industrija u najširem smislu), ali i u medicinskom sektoru, građevinarstvu, prehrambenom i drugim sektorima.

Prema obrazovnoj strukturi polaznika, koji su do sada završili obuku, 19,32 posto nema kvalifikaciju, 25,57 posto su kvalifikovane osobe, 51,14 posto su osobe sa srednjom školom četvrtog stepena, dok je 3,98 fakultetski obrazovanih.

Polaznici, od kojih je 31,14 posto žena, prosječne su dobi od 30,7 godina i u prosjeku su tražili zaposlenje 17,73 mjeseci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno