Naše

Analiza: Skica za reformsku agendu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Očito da je skica za reformsku agendu ostala prazna. U stvari, nije još ispisana u glavama podijeljene javnosti koja je se jedinstveno suprostavlja promjenama. Ulog je veliki.
Smisao promjena je u ravni zabranjenih alternativa, koje će nastupiti neumitno kao što se dešavaju prirodne pojave. U suštini radi se o notornim istinama koje glase više rada, reda, kresanje stečenih prava, štednja…. I dok svi stavljaju „sve„ na kocku, u pričuvi se nadaju da će ostati isto.

Vlast se nada da će biti reformska pod izgovorom „ne daj bože da se makne sa ovog mjesta“. Naravno to bi izavalo pravi cunumi otpuštanja suvišnih i nepotrebnih u administraciji, javnimim ustanovima i javnim preduzećima. Oni koji bi ostali na poslu morali bi dva puta više raditi za isti novac. Stoga i poruka lidera SDA-a da je rizik „gubitak narednih izbora“ samo notorna neistina, kao i što je bilo neistina 100. 000 novih radnih mjesta. Sve cifre pokazuju da ta brojka može biti najmanje u minusu 100.000 od sadašnjeg broja uposlenih (704. 804). Naravno, da je ovo posmatrano dinamički u kontekstu rasta DBP- društvenog proizvoda koji od 26, 487 milijardi KM ( 2014.godina), od čega je učešće proizvodnje 7, 206 milijardi KM, trgovine i isluga 9,652 milijardi KM i javnih službi i poreza 9,639 milijardi KM (sa strukturom: javna uprava i odbrana 2,385 milijardi KM, obrazovanje 1,295 milijardi, zdravstvo i socijalna zaštita 1,269 milijardi i porezi na promet i usluge 4,690 milijardi.

Rast DBP od 2008. godine ne postiže u prosjeku 1% na godišnjem nivou. Podatak o DBP po stanovniku je još porazniji i iznosi 6.975 KM ili 3.566 KM, pri čemu ne smijemo zaboraviti sivu ekonomiju (40% DBP prema procjeni USAIDA) i da se „tamo“ krije oko 5 milijardi KM (procjena Centralne banke BiH) . Stoga i podrška poslodavaca izgleda kao “pucanj u prazno”. Nešto slično smo imali priliku vidjeti sa kvazi-ekspertnom Vladom Tuzlanskog kantona . Najglasniji zagovornici promjena su bili poslodavci koji vrše eksplataciju radne snage: izbjegavanje neplaćanja doprinosa, utaja poreza, nelegalna privatizacija , prisvajanje javnog novca. Malo ili nimalo, je bilo onih koji su htjeli red i rad. Stoga se sve ponovilo nakon oktobarskih izbora 2014. godine, sedam mjeseci od februarskih protesta, u istom obliku ili “ista roba drugo pakovanje”.
Test izbora vlasti je u stvari potvrdio da postojeći odnosi odgovaraju većini od kojih prednjače u zoni sivog novca i korupciije . Stoga u principu vlast liči kao “jaje – jajetu” svojoj izbornoj bazi jer je do iste došla na bazi logistike , odnosno plaćanja izbora, od onih koji ista odgovara uz glasačku podršku stotine ljiljada zbrinutih na poslovima gdje se mali ili nikako ne radi ili prima aponaža u formi od nezaslušenih priviligovanih dohodaka .

I na kraju Sindikat.
Da ne uvrijedim časne zagovornike sindikalnog organizovanja, pitao bih : “ Koji sindikat?”. Očito da to nije ovaj koji ispaljuje salve o protestima. Svi znaju da je to “pucanj u prazno”. Promjene u sindikalnom organizovanju će očito doći nakon neupitnih reformi koji će se desiti “ovako ili onako”. Stoga vlast i poslodavci dobro procjenjuju snagu sadašnjeg sindikata kojem se može izreći dijagnoza kao u slučaju kada je teški bolesnik od sifilisa došao nadriljekaru. Na upit šta će se desiti nakon loših dijagnoza ljekara, bolesnik je dobio utješni odgovor: “Samo će otpasti”. Eto, po svemu su svi izgledi da će i postojeći oblik organizovanja radnika morati naći snagu u onima koji su sferi proizvodnog sektora i koji neće biti zadovoljni da rade kao robovi za dnevnicu od 16 KM, dok ogroman broj privilegovanih prisvaja milionska bogastva i postaju milioneri i milijarderi.
S toga i priča o agendi je istinita i nužna .

Istina je da je ista prazna i da će sve trebati ispisati , ali po novim pravilima. Na to će nas natjerati nužda ili kao što su tumačili klasici markizma “da potrebe za promjenama dolaze iz stomaka”. Dotle i ovaj privid vlasti, poduzetnika i sindikalista može trajati. Nadajmo se kao i drvena peć do “prve vatre”.

Autor članka je prof. dr. Izudin Kešetović 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno