Ljudi

Ana Ćosić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle sedmice na Odjelu onkologije Kantonalne bolnice Zenica preminula je Ana Ćosić iz Busovače. Sahranjena je na groblju Prašnice u Zenici. Mnogim građanima BiH ovo ime ne bi značilo gotovo ništa, dok se ne pomene da se radi o “ženi sa zeničke tržnice, koja je svoje proizvode siromašnim dijelila besplatno”.

Ana je, naime, svake godine, na Gradskoj tržnici imala štand na kojem je osobama u stanju socijalne potrebe – besplatno dijelila voće i povrće! Pune dvije decenije pomagala je siromašne, zakupljivala neobrađenu zemlju po Busovači i Visokom, te tamo proizvodila krumpir, luk, grah, kupus, paradajz i drugo povrće, a zatim na zeničkoj tržnici – poklanjala!

Pomagala je Ana i “Dom – porodicu”, dom za djecu bez roditeljskog staranja koji brine o 150 djece. Darivala im je proizvode, ali i plaćala mališanima ljetovanja, izlete… Svake godine dovozila je tone proizvoda.
Ispričala nam je jednom prilikom da je na ovakav potez “natjerao” stariji Zeničanin koji je uzdahnuo pred njenim štandom, više za sebe rekavši da bi volio kupiti neke od njenih proizvoda, jer je gladan, ali da za to nema novca.

– Tada smo ga nahranili, smjestili, pomogle su i kolege sa drugih štandova. Duša me zaboljela i tad sam se zavjetovala svetom Anti da ću cijeli svoj život pomagati ljude, a pogotovo siromašne, ispričala je.

Mehrudin Halilović za Anu je vozio voće i povrće ne samo na tržnicu, nego i u razne ustanove gdje je Ana darivala svoje proizvode. Pomagao joj je i na njivi, a svaki put je uredno plaćan. Kaže da je Ana sav zarađeni novac od poljoprivrednih proizvoda također darovala ili je plaćala ljude da joj pomognu da proizvoda bude još više.

Ana je zakupljivala neobrađene i napuštene njive, te ih pretvarala u plodne, a proizvode dijelila na zeničkoj tržnici početkom oktobra svake godine. Zakupljivala je njive čak i od prvih susjeda. Jasmin Berbić iz Donjih Moštra kod Visokog također se pridružio Aninoj akciji darivanja voćem i povrćem siromašnih Zeničana, kad je vidio šta čini ova humana žena.

– Ne daj Bože, ne padnem na postelju i više ne budem mogla doći. Ja ljude ne dijelim po vjeri ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Ovo su moji ljudi i moja država i sve ih volim, govorila je Ana uoči svake akcije.

Godišnje je na pijacama i u humanitarnim akcijama znala podijeliti i preko šest tona proizvoda. Lani, i pored poplava i loše sezone, ali i bolesti, nije odustala. Ove godine na Aninom mjestu na tržnici neće biti natpisa “dijelim besplatno onima koji ne mogu platiti”.

Poznati srednjebosanski novinar Srećko Stipović je, fasciniran humanitarnim radom ove žene, o njoj snimio i dokumentarni film “Anin zavjet”. 

– Za nekih mjesec i po doći će vrijeme darivanja siromašnih na zeničkoj tržnici. Ane više nema, ali želim vjerovati da će njeni prijatelji nastaviti ovu humanu akciju koja sirotinji život učini podnošljivijim. Za dvadeset godina Ana Ćosić je uz pomoć svojih prijatelja podijelila preko 100 tona hrane i obradila više od pedeset hektara zapuštenog zemljišta, kazao nam je Srećko.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno