Biznis

AMZ u velikim problemima, kakanjski ugalj ne odgovara, jedina alternativa Breza, koja je također u štrajku

Najavljeni generalni štrajkovi u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza mogli bi rezultirati dalekosežnijim posljedicama na privredu. ArcelorMittal Zenica primoran je značajno smanjiti isporuku toplotne energije, a izvjesna je i potpuna obustava.

Bez uglja nema ni grijanja. Rješenje za blokirane rudnike se ne nazire, rudari najavljuju štrajk glađu i proteste, a poslovanje jednog od glavnih privrednih subjekata u BiH, dovedeno je u pitanje.

Zbog nemogućnosti isporuke energetskog uglja za ArcelorMital ovoj kompaniji prijeti potpuni kolaps sistema. Količine uglja na skladištu nedostatne su za isporuku toplotne energije prema gradu Zenica, ali i za nastavak kontinuirane proizvodnje čime se dovodi u pitanje poslovanje trenutno najvećeg izvoznika u Bosni i Hercegovini.

– Ovako možemo raditi maksimalno jedan-dva dana. Poslije toga ne da neće biti grijanja nego će stati kompletan ArcelorMital. Kad stane energetika to znači da stane visoka peć, čeličana, valjaonica… – upozorava Emir Krgo, direktor pogona Energetika ArcelorMital Zenica i Toplana Zenica.

S gubitkom zbog obustave rada suočava se i rudnik, koji je dugi niz godina u finansijskoj dubiozi oko 150 miliona. Sve je to rezultiralo blokadom računa, pa zbog toga rudarima nisu isplaćene naknade, a oni se odlučili na radnički neposluh koji neisključuje mogućnost njihovog zatvaranja u jame.

– Rudari Zenice i rudari Breze će 12. februara sići u jame i započeti štrajk glađu kako bi uspjeli da ostvare svoje ciljeve jer niko nam nije poslao dopis ni kakvo rješenje da se dogovorimo šta i kako dalje – ističe Izudin Spahijaj, v.d. predsjednika Sindikata RMU Zenica.

– Ovaj prekid nimalo ne doprinosi u finansijskom smislu, s obzirom na to da je svaki dan gubitak u prosjeku 1.000-1.300 tona uglja. Samim tim je i finansijski gubitak veliki – kaže Isad Turalić, tehnički direktor RMU Zenica.

Dnevna potrošnja uglja koje ArcelorMittal nabavlja iz zeničkog rudnika iznosi od 500 do 700 tona, ovisno u kojoj količini se koristi koksni i visokopećni gas. Alternativa za nabavku važnog energenta zbog specifičnosti postrojenja trenutno ne postoji, a dodatne komplikacije nastaju i najavom generalnog štrajka i u brezanskom rudniku.

– Jedina alternativa koju smo koristi u prošlosti je ugalj iz rudnika Breza jer to je ugalj koji se može koristiti u našim kotlovima. Svaki kotao je previđen za određenu vrstu uglja. Kakanjski ugalj nama ne odgovara i ne može se koristiti u našem kotlu – naglašava Krgo.

I dok rudari najavljuju štrajk glađu i okupljanje pred zgradom Vlade Federacije ostatak privrede trpi posljedice. S druge strane, proizvodnja u ArcelorMittalu ne smije doći u pitanje zbog postrojenja i komplesnosti sistema proizvodnje. Nije li konačno vrijeme da se nadležni ozbiljno pozabave problematikom u rudarstvu i pristupe sistemskim rješenjima, izvještava federalna.ba – SeeBiz.eu

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem