Zenica

Amir Ismić: U noći praštanja i svođenja računa sjetimo se Husejina Smajlovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amir Ismić: U noći praštanja i svođenja računa sjetimo se Husejina Smajlovića- Večeras iza  akšama namaza 15. ša’bana nastupa jedna od četiri svete  noći u Islamu „Lejletu-l- Berat“ (Noć praštanja).  Pored lejle-i miradža  (noć Poslanikovog putovanja), lejle-i regaiba  (noć želja i  nadanja), lejle-i kadera  (noć sudbine), tu je i četvrta lejle-i berat (noć praštanja).

Recimo kratko da  će za  ovu noć Muhammed A.S. u hadisima reći da se u njoj djeli opskrba, pišu edželi rođenja, smrti, bogatstvo i siromaštvo,  opraštaju grijesi i  mnogi  drugi  hajrati  namijenjeni vjernicima.

Međutim nije  nam namjera da  ovdje pričamo o vjerskom aspektu ove  noći nego nam je posrijedi jedan interesantan historijski jubilej. Dakle, sutra  će se  navršiti   pet  hidžretskih godina od  kako nas  je  napustio  zenički gradonačelnik Husejin Smajlović.

Da, skoro smo i zaboravili da nas je u jednom od najodabranijih hidžretskih mjeseci tačnije 15. ša’bana ili 21 maja  2016. godine, napustio ovaj izuzetan sugrađanin, čovjek, ili  bolje rečeno insan tople duše.

Posmatrajući kroz prizmu  prethodnih pet godina, pokazuje se  da ono što smo mi mislili o njemu  polahko i sigurno biva prepušteno zaboravu, međutim, ono šta Dragi Allah misli o našem Husejinu pokazano nam je do sada mnogo puta pa i između ostalog i Njegovom odredbom o danu preseljenja na ahiret u  jednoj od četiri svete noći.

Često razgovaram sa  ljudima koji su svjesno i opravdano zabrinuti za našu zajednicu i generacije  koje  dolaze. Pitaju me kada  će ova naša Bosna izaći na zelenu  granu i iznjedriti novu generaciju lidera koji će  znati, htjeti i moći snažno povesti ovaj napaćeni narod naprijed u prosperitet i blagostanje.

Šta da im kažem. Sa  historijskog aspekta, ukoliko posmatramo sva minula vremena kroz koje  je  prošla naša domovina Bosna i Hercegovina, možemo vidjeti  da su na  ovim prostorima među našim pretcima živjeli i prvaci koji su u određenim vremenskim epohama  napravili značajan iskorak bilo kroz pravednu upravu i namjesnikovanje, bilo kroz izgradnju svojih zadužbina i  hajrata namjenjenih svima.

Međutim, od najranijih vremena od Batona i Kulina  bana, pa do današnjih dana sve njih pratio je isti  zajednički problem a to je  da su bili sami i usamljeni. To znači da se  poslije  ovih hair sahibija  nije  pojavljivala  plejada novih nasljednika  koji  će  snažno ponijeti ideju sveopćeg dobra i nositi je i dalje ka  cjelokupnom prosperitetu zajednice.

Posmatrajući sve  navedeno sa  naučno-historijskog ali i trenutnog aspekta naučne valorizacije, postavlja se realno  pitanje: „šta je sa narodom, sa intelektualcima,  sa  omladinom,“ zašto su svi ovako letargični i nezainteresovani. Ovo zaista nije stvarna  slika o nama samima. Mi znamo da  ovaj narod ima ogromne kadrovske i intelektualne potencijale pametnih i obrazovanih koji su zaista u stanju svojim znanjem i umijećem sve ovo okrenuti u sasvim drugom smjeru, međutim,  svima  im je zajedničko da šute ?

Prisjetimo se da je tokom agresije na  Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995., godine  kada smo pali u potpuno okruženje bez hrane i  lijekova i svih životnih namjernica, ličnom odgovornošću svakog ponaosob lahko  smo  se rasporedili upravo u onom smjeru u kojem svako pojedinačno može dati svoj doprinos i maksimum. Tako se  sjećamo  da je  vojska čuvala linije, a civili i radni vodovi kopali rovove i  zemunice. Žene su  spremale  hranu za vojsku i plele čarape dok su djevojke u  bolnicama brinule se o ranjenicima ili radile u izbjegličkim kampovima. Uglavnom svi  su nešto radili i dali  svoj doprinos i zato smo se na kraju kolektivno odbranili.

Dakle, potreban je  angažman svih nas. Za drugi primjer sjetimo se legendarne  izgradnje pruge Šamac- Sarajevo 1947. godine kada je za  osam mjeseci izgrađena pruga u dužini 239 kilometra sa  devet tunela i 17 mostova, za  takav jedan podvig trebali su ljudi, trebali su svi.

Sa jedne  strane ovaj projekat izgleda impozantno ali kada uzmemo u obzir da su 211.381 brigadira, radnika, seljaka, studenata, intelektualca uzeli učešće onda  nas i  ne  čudi  krajnji uspjeh.

U primjeru  agresije i  pruge Šamac- Sarajevo može se  vidjeti egzaktan primjer da ukoliko se svi uhvatimo u koštac i damo svoj doprinos uspjeh je zagarantovan.

A šta je  sada ? Mada smo ušli u 21. stoljeće stari Rim i borbe gladijatora su i danas u modi.  Političari se na borilištima tuku se sa svim sada  raspoloživim sredstvima a  narod, narod dobacuje odnosno komentariše sa  tribina i  nikome  ne  pada  napamet da  snagu  gladijatora usmjerimo u korisne  svrhe a mi svi sa tribinja siđemo i pomognemo svu ovu priču u pravcu  napredka I prosperiteta. U stvarnom smislu, da se javimo predsjednicima  kućnih savjeta i mjesnih zajednica da im pomognemo u  skladu  sa  našim slobodnim vremenom i  znanjem kojim raspolažemo. Toliko nevladinih organizacija oko nas koje  imaju za cilj da  budu glas naroda i njegovih stvarnih potreba ali se veliki broj njih vrti u krug ili budu  samo pokušaj kratkog leta i kobnog kraja.

Na  kraju, opet se  sjetimo našeg rahmetli  gradonačelnika  “Huse,” radio je i danju i  noću, u gradu i selu, sa svim generacijama i imovinskog stanja I pokazao  nam da nam nema druge nego pokreniti se, i tako  krenuti od početka a to znači pomoći sebi, majci i ocu u kući, pomoći u mjesnoj zajednici, nevladinom sektoru, Preporodu i sportskim klubovima, jednostavno, svima. Pomoći strancu koji se izgubio i traži put, pomoći starici ponijeti ceker jer joj je težak ili djeci kupiti kesicu  bombona od marke koji igraju  fudbala na  putu a  oni ti to nikada  neće zaboraviti, jednostavno biti dio dobre priče u svako vrijeme a tako je to jednostavno, zar ne.

Naš gradonačelnik Husejin Smajlović ispio je šerbe života i otišao svome  Gospodaru 15.  ša’bana a šta  će  biti sa nama  koji ostadosmo, hoćemo li uzeti pouku iz njegovog kratkog života, ostaje da vidimo.  Ovisi koliko ćemo  se potruditi i  dati i potrošiti sebe u  dobrobiti  zajedničke, utoliko  će i zavisiti krajnji rezultat našeg života.

DOKTOR HISTORIJSKIH NAUKA

Amir Ismić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno